Сьогодні Світовий день запобігання інсультам. Дослідження вказують, що ймовірність того, що він станеться протягом життя, виникає у кожного третього з нас.

Наталія Прокопенко, завідувачка відділення судинної та малоінвазивної нейрохірургії та неврології Львівської міської клінічної лікарні швидкої допомоги розповіла “Вголосу” про основні причини виникнення хвороби, симптоми та лікування.

Що таке інсульт та як він виникає?

Зі слів Наталії Прокопенко, інсульт – це є гостре порушення мозкового кровообігу, яке виникає внаслідок різних причин і має два основних підтипи – крововилив і ішемічний інсульт.

При крововиливі стається розрив судини, внаслідок чого кров виливається в черепну коробку і ускладнюється робота мозку.

Ішемічний інсульт – це закупорка судини, що постачає кров у мозок, тромбом або холестериновою бляшкою. Це призводить до того, що у людини розвивається параліч кінцівок з якогось боку. Або порушення мови чи інші симптоми, які зумовлені тією ділянкою мозку, де саме стався інсульт.

Також ще є такий вид інсульту, як субарахноїдальний крововилив, який проявляється сильним раптовим болем голови.

Як розпізнати інсульт?

Найчастіше хвороба виникає раптово, буквально на порожньому місці: тільки що людина посміхалась, жартувала, а вже через хвилину їй викликають швидку. Але найгірше те, що інсульт складно передбачити. Недарма його назвали ударом: гостре мозкове порушення розвивається дуже швидко. 

Найбільш зручно, як каже лікарка, запам’ятати симптоми інсульту за абревіатурою МОЗОК:

М — мовлення. Раптове порушення мови або людина не може відповісти на запитання.

О — очі. Несподівана втрата зору чи чіткого бачення одним або двома очима.

З — запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові.

О — обличчя. Поява асиметрії на обличчі під час мови.

К — кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок.

«Щоб зрозуміти, що у людини інсульт, попросіть її  посміхнутися або підняти щось з підлоги. Якщо посмішка буде тільки на одній половині обличчя, а мова хворого безладна або як у людини в нетверезому стані, ймовірно, у нього інсульт. Також можна попросити підняти обидві руки, якщо хворий підніме тільки одну, а друга не зможе піднятися або »піде« в сторону, це теж ознака того, що стався інсульт», – розповідає Наталія Прокопенко.

Неропатолог наголошує, що якщо ви помітили у своїх близьких такі симптоми, потрібно негайно звернутися до невропатолога чи сімейного лікаря.

Якщо інсульт трапився, як отримати медичну допомогу?

Якнайшвидше зателефонувати у швидку за номером 103 та пояснити, що людина має підозру на інсульт. Або звернутися до сімейного лікаря чи самостійно приїхати в лікарню.

«Час у випадку з інсультом має велике значення. Є так зване “золоте вікно”. При ішемічному інсульті, коли судина закупорюється , ми можемо протягом перших чотирьох з половиною годин розчинити тромб препаратом, який називається тромболітик. Або протягом шести годин від початку інсульту, можна витягнути згусток із судини  механічно, за допомогою зондів. Ця новітня технологія успішно застосовується у нашій лікарні», – зазначає Наталія Артемівна.

Важливо знати, що кожен інсульт різний, і наслідки для кожної людини також різні. Це залежить від того, де відбувається інсульт у мозку, і наскільки велика його область пошкоджена. Деякі люди досить добре відновлюються опісля, завдяки вчасно наданій допомозі та ефективній реабілітації, інші — потребують довгої реабілітації, занять з фізичним терапевтом, ерготерапевтом та логопедом. 

Як розповідає лікарка, найчастіше інсульт трапляється у людей, віком 45 -70 років. Але і є багато молодих пацієнтів. 

 Зв’язок інсульту та COVID-19

Виявилося, що коронавірус вражає не тільки легені й дихальні шляхи. Не менш серйозно він може зашкодити й іншим органам, приміром, серцю, судинам, ниркам, шкірі, а також нервовій системі. Принаймні, на це вказують дедалі більше досліджень. Зараз з’являються дані про зв’язок інсультів та COVID-19. Науковці розглядають ймовірність того, що ковід може бути фактором ризику інсульту.

"Коронавірус підвищує тромбоутворення в судинах, в тому числі мозкових. У ковідному відділенні нашої лікарні є пацієнти, які мають комбінації – інсульт-ковід", – каже лікарка

Як уникнути інсульту?

Щороку в Україні виникає 120-150 тисяч інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Результати наукових досліджень свідчать, що близько 90% всіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. У світі майже половина всіх інсультів пов'язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 - з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 - з поганим харчуванням, понад 1/4 - з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 - з ожирінням, до 1/10 - з курінням та до 1/10 - з миготливою аритмією.

Щоб уникнути інсульту, Наталія Прокопенко радить обов’язково контролювати свій рівень тиску.

"Дуже часто причиною інсульту є гіпертонія. Бажано недопускати появи гіпертонічної хвороби. Якщо ж захворювання уже є, то потрібно приймати препарати і контролювати, щоб  тиск не піднімався вище,ніж 140/90 мм рт.ст.", – розповідає невропатолог.

Та додає, що ще одним фактором ризику розвитку інсульту є високий холестерин.

"Навіть якщо ви почуваєтесь добре — ви маєте регулярно контролювати рівень холестерину. Особливо після 40-ка років. Більшість авторитетних міжнародних організацій рекомендують тестувати рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років. Перевіряти цей показник варто значно частіше, якщо ви в групі ризику. Якщо холестерин підвищений, потрібно приймати препарати, що знижуть його рівень  та препарати на розрідження крові", – зазначає Наталія Артемівна.

Провокують інсульт також куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше ніж 150 хв на тиждень), надмірна вага та ожиріння. 

Рекомендації

Не варто змінювати все кардинально, краще  розпочати з невеликих змін.

  • Уникайте продуктів з високим вмістом холестерину
  • Скоротіть  кількість солі у щоденному раціоні до 0,25 г – половини чайної ложки
  • Нехай для вас увійде у звичку щодня вживати фрукти, овочі, страви з цільного зерна та молочні продукти з низьким вмістом жиру. 
  •  Два-три рази на тиждень вживайте рибу; 
  • Їжте часто, невеликими порціями. Страви корисніші, тушковані чи запечені, аніж смажені.
  • варто покинути куріння, зменшити споживання алкоголю чи відмовитися від нього взагалі,
  • Більше фізичних вправ:  необхідно займатися спортом принаймні 30 хвилин на день.
  • Позбудьтесь зайвої ваги Зверніть увагу, що втрата навіть п’яти кілограмів значно зменшить ризик розвитку інсульту.

Читайте також:

Unbreak my heart: чому українці масово вмирають від хвороб серця та як цьому запобігти

ІА "Вголос": НОВИНИ