Цього тижня у столиці Іспанії, Мадриді, проходить саміт НАТО. На ньому приймуть рішення щодо вступу до Альянсу Фінляндії та Швеції.

Головного рішення поки не прийняли, проте росія вже почала вираховувати, чим для неї обернеться розширення НАТО.

Про це йдеться у матеріалі Вголосу, з посиланням на росЗМІ.

Зокрема, у кремля збільшиться кількість прямих противників на дві країни.

Варто зазначити, що кордон з Фінляндією проходить всього лише за 200 кілометрів від Санкт-Петербурга. Швеція, своєю чергою, не межує з росією, проте вступ до НАТО дозволить Альянсу збільшити свою присутність в Балтійському морі. Таким чином, на узбережжі цього моря не залишиться країн, крім росії, які не є в НАТО.

Крім того, Швеції належить острів Готланд - найбільший у Балтійському морі. Його вдале розташування дозволяє країні, а з її входженням до НАТО і Альянсу, мати значну військову перевагу, а саме розміщення додаткових військ НАТО.

Росії варто врахувати й те, що вступ Швеції та Фінляндії в НАТО дозволять покращити відстежування армії рф і військової техніки в західній частині росії.

Важливим також є те, що армія Фінляндії є добре навчена та потужна. Тож у випадку конфлікту у країні мобілізують 280 тисяч військових. Крім того, ще 870 тисяч знаходяться зараз у резерві.

Швеція, своєю чергою, як і більшість країн, зменшила кількість військ, проте зараз вони знову починають їх нарощувати.

Влада росії вже відреагувала на можливий вступ в НАТО Фінляндії та Швеції. Зокрема, вони мають намір збільшити укріплення російського кордону з Альянсом.

«Якщо Швеція та Фінляндія увійдуть до НАТО, довжина сухопутних кордонів альянсу з рф зросте більш ніж удвічі. Звісно, ​​ці кордони треба зміцнювати: посилити угруповання сухопутних сил і ППО, розгорнути суттєві військово-морські сили в акваторії Фінської затоки. У такому разі ні про який без'ядерний статус Балтики йти вже не зможе — баланс має бути відновлений», - сказав експрезидент рф дмитро медвєдєв.

Нагадуємо, «Вголос» поспілкувався з колишнім консулом України в Санкт-Петербурзі Володимиром Гулимою, який спрогнозував подальші дії росії у відповідь на рішення Фінляндії та Швеції.

ІА "Вголос": НОВИНИ