Чистий четвер, який ще називають Великим або Страсним, – один з найважливіших днів Страсного тижня перед Великоднем. У цей день згадується Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і омив ноги своїм учням.

Історія і значення Чистого Четверга

Згідно з біблійною легендою, в четвер відбулася Таємна вечеря — трапеза Ісуса Христа з його учнями. Вважається, що зібравши їх , Ісус омив учням ноги, щоб продемонструвати безмежну смиренність, яка повинно бути у кожного християнина.

На Таємній Вечері Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії.

Саме у четвер Ісус був заарештований первосвящениками та засланий у темницю. Тож з Чистого четверга і до Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп'яттям. У церкві відбувається читання дванадцяти Страсних Євангелій, де йдеться про страждання Ісуса перед стратою. 

Чистий четвер є символом очищення — як фізичного, так і духовного, а також днем, коли необхідно задуматися про свою терпимість, щирість і бажання співпереживати іншим людям.

За традицією, зранку у Чистий четвер потрібно зануритись в озеро, річку чи іншу водойму. Прийнято вважати, що саме в цей день вода володіє особливими властивостями, спроможними очистити та оздоровити дух і тіло.

Церква рекомендує в цей день відвідати храм, де потрібно причаститися і сповідатися.

Традиції 

У Чистий четвер  прийнято зайнятися прибиранням будинку і підготувати свою оселю до свята. В цей день  потрібно навести порядок в своєму домі, зайнятися пранням і іншими домашніми справами. З давніх-давен вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в печалі і сварках.

Згідно з традиціями, після того, як вдома буде наведено лад, можна починати готувати святкові пасхальні страви, які, до слова, куштувати в цей день суворо заборонено. У Чистий четвер також можна розфарбовувати писанки.

Вночі з четверга на п'ятницю раніше в будинках запалювали «страсну» свічку, окропляли вхід в житло святою водою, а також вішали на двері гілки ялини або ялівцю. Люди вірили, що це вбереже їх будинок від нещасть.

Прикмети на Чистий Четвер

З Чистим четвергом пов’язано багато повір'їв і прикмет. Так, раніше було прийнято вмиватися «посрібленою» водою, щоб зберегти красу і молодість. Віруючі жінки на світанку вмивалися водою, в яку клали прикраси зі срібла, в надії зберегти свою красу.

Відповідно до одного з повір'їв, прибирання в цей день допомагало позбавити своє житло від всіх негативних емоцій, накопичених за рік. Саме тому воду після прибирання намагалися виливати якомога далі від будинку і в місцях, де нічого не росте — наприклад, на дорогу.

У воду, якою миють підлоги, кладуть монети, щоб в будинку водилися гроші. 

Господині намагалися не залишати в ніч з Чистого четверга на Страсну п’ятницю брудний посуд і невипрану білизну, адже вважалося, що таким чином людина забирає свої біди і нещастя з собою в наступний рік.

Не можна позичати і віддавати в цей день з дому будь-які речі – можна віддати свій достаток і спокій; 

У Чистий четвер прийнято проводити особливий ритуал: перерахуйте всі свої грошові заощадження тричі - на світанку, опівдні і після заходу сонця. Вважається, так можна привернути удачу і щастя, а  кількість грошей протягом наступного року буде тільки збільшуватися.

Ще з часів Стародавньої Русі в Чистий четвер люди готували особливу сіль, яка виконувала функцію оберега і помічника в різних починаннях. Для цього потрібно взяти кухонну сіль, змішати з житнім борошном, потім покласти суміш на сковороду і смажити до появи коричневого відтінку.

Щоб дізнатися про своє майбутнє, вранці у Чистий четвер насамперед потрібно виглянути у вікно: якщо побачили собаку або дорослого чоловіка, то це на щастя і благополуччя, а якщо стареньку людину - чекай біди.

Хороша сонячна погода в Чистий четвер віщує, що залишок весни буде теплим.

Якщо день дощовий – до самого літа буде дощити.

ІА "Вголос": НОВИНИ