У Лондоні лікарі зафіксували другий у світовій історії випадок, коли людину вилікували від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

Про це пише The Guardian.

ВІЛ-інфікованому чоловіку пересадили кістковий мозок від донора з генетичною мутацією, завдяки якій він має підвищену стійкість до вірусу імунодефіциту.

У пацієнта діагностували ВІЛ 2003 року, а 2012-го в нього виявили рак крові. Пересадка кісткового мозку була його єдиним шансом вижити.

Від моменту операції минуло три роки. Вже понад півтора року чоловік не приймає антиретровірусну терапію. Тести показали, що вірусу в організмі пацієнта немає. Лікар Равіндра Гупта називає свого пацієнта «функціонально вилікуваним», але попереджає, що говорити про абсолютний успіх операції ще зарано.

Вперше ВІЛ-інфіковану людину вдалося вилікувати 2017 року в Берліні. Пацієнту, американцю Тімоті Брауну, також пересадили кістковий мозок. Чоловік досі здоровий.

Як пише The Guardian, лікарі не прогнозують високу популярність цьому виду лікування від ВІЛ. Пересадка кісткового мозку — дуже дорога та небезпечна операція, а кількість донорів із потрібною мутацією — невелика.

Нагадаємо, що у США жінку від раку вилікували за допомогою імунотерапії.

Як писав «Вголос», смертельну інфекцію вилікували вірусами зі ставка.

ІА "Вголос": НОВИНИ