Мешканка Львова Юлія Старчак розповіла, чому громада виступає проти будівництва готелю на вул. Вороного.

Про це вона розказала у коментарі ІА «Вголос».

«Об’єкт, по якому була і є проблема, це готель на вул. Вороного, 4. На частині цієї ділянки у забудовників є приватна власність, але виходить, що решту землі міська рада віддасть будівельній фірмі просто так, безкоштовно. Ми не розуміємо, чому людині, яка пов’язана із «Самопоміччю», віддають 14 соток землі у центрі міста в буферній зоні ЮНЕСКО. Якби підприємець купив цю землю у міста, то ці гроші можна було б використати з користю, а тут зовсім інша ситуація.

На цій території хочуть звести 6-поверховий готель. Влада це аргументує тим, що зараз там і так є паркінг, але він стихійний. Усі забувають, що наразі ця стоянка забезпечує місто 60-ма паркомісцями. Враховуючи проблеми із цим у центрі міста, такі дії тільки підсилять транспортний колапс. Забудовник обіцяє звести нову парковку, але є проблеми з «геологією». Тобто, лише після відповідних досліджень стане зрозуміло, чи це буде 1-рівневий чи 2-рівневий паркінг. Це, знову ж таки, втрата паркомісць. До того ж, у готелі поселятимуться люди, які приїдуть на власних автівках. Ба більше, у ресторан, який там відкриють, теж приїжджатимуть люди на машинах. Найцікавіше, що головний архітектор проекту Юрій Столяров, під час кожної зустрічі із мешканцями мікрорайону, звідкись бере інформацію, що люди, які житимуть у готелі, прилітатимуть літаками. Це просто смішно. Тобто, забудовник обіцяє забезпечити ще більше паркомісць у районі, але цьому не можна вірити з об’єктивних причин. Паркінг буде у розпорядженні готелю і він буде доволі дорогим, це ж буде приватною власністю», - пояснила Юлія Старчак.

«Крім того, нам обіцяють громадський простір на найвищому поверсі, яким нібито зможуть користуватись усі. А де гарантії, що сьогоднішній громадський простір не перетворять у будь-що інше? Це ж приватна власність! Там, наприклад, дуже проглядається другий поверх ресторану на терасі. Нам по цьому не дали жодної відповіді.

Нас також насторожує, що у нас немає історико-опорного плану. Люди хочуть будувати об’єкт позаду будинку, який належить до ЮНЕСКО, не знаючи, чи впишеться він туди по габаритах і зовнішньому вигляду і чи не пошкодить архітектурні пам’ятки. Також ми усі добре знаємо, що у Львові ніякі будинки не реконструйовують. Якщо там буде будуватись споруда, яка на два поверхи має заглибитись під землю, то де гарантія, що будинки навколо не постраждають? Це ризик для усіх старих будівель, тому мешканці і переймаються», - додала львів’янка.

«Ми хотіли скооперувати наші дії із забудовником, аби уникнути подібних речей. Ми хотіли зробити якісь комплексні заходи, щоб будинки навколо не почали тріскати і розвалюватись. Кілька місяців забудовник був готовий із нами співпрацювати (на словах, звісно), а потім він просто зник. До певного етапу з нами взагалі ніхто не контактував зі сторони будівельної фірми. Я вважаю, що це абсолютна безвідповідальність інвестора щодо навколишнього середовища. На мою думку, вони або готують собі усі необхідні документи, або ж просто хочуть заробляти гроші і неважливо, що робиться навколо.

Нещодавно засідала містобудівна рада, на якій ми не мали права бути присутніми через карантин. Там навіть архітектори переймались непорозуміннями між громадою та забудовником, проте вищезгаданий пан Столяров усіх запевнив, що ніяких конфліктів немає, хоча це повна брехня», - підкреслила вона.

Більш детальну інформацію ви можете прочитати у цій статті “Для “своїх” закон неписаний: Садовий і його спонсори зводять готель на місці парковки у центрі Львова“.

ІА "Вголос": НОВИНИ