Вже три місяці не відбуваються сесії Львівської міської ради. Останнє засідання було ще на початку повномасштабного вторгнення росії, 24 лютого. Депутати збирали підписи за скликання сесії, однак міський голова Львова її так і не скликав. Всі справи міста зараз вирішує виконавчий комітет на чолі із мером Садовим. Дехто з депутатів вважає це саботажем.

Від початку повномасштабної війни росії проти України у Львові не було жодного пленарного засідання. Депутати зібрали необхідну кількість підписів під зверненням до мера Андрія Садового із проханням скликати сесію, що є повноваженням міського голови. Перед скликанням сесії у мерії повинні сформувати порядок денний із питань, які стосуються життя міста. Однак його зараз немає. ІА «Вголос» спитала у міських обранців, що вони про це думають. 

«Ми не проти проведення сесії, якщо там будуть розглядатися життєво необхідні питання для підтримки Збройних сил України чи життєдіяльності міста. Збирати сесію заради сесії не вважаємо доцільним. Потрібно проаналізувати питання порядку денного і тоді приймати рішення стосовно доцільності чи недоцільності проведення сесії», - розповів заступник керівника фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Любомир Мельничук.

За словами голови фракції «Європейська Солідарність» Петра Адамика, у місті є необхідна кількість обранців для скликання сесії, попри те, що декого призвали до війська. Попри відсутність сесій ЛМР депутати продовжують працювати в складі постійних комісій, із мешканцями та у волонтерстві.

"Але треба розуміти предмет проведення сесії, порядок денний. Якщо це буде стосуватися потреб ТРО, потреб міста, то я згоден, що сесія потрібна. 
Але якщо це буде стосуватися якихось політичних заяв, виступів, зведення якихось політичних рахунків, то я особисто не бачу сенсу в проведенні сесії.
Сьогодні закон дає виконавчому комітету (Львівської міської ради - ред.) дуже багато прав і повноважень для того, щоб вирішувати ургентні питання. Якщо виконком не буде справлятися й попросить допомоги в депутатів, ми готові, ми прийдемо, тільки порядок денний хочемо бачити", - розповів Петро Адамик. 

Голова Варти у міській раді Юрій Мартинюк розповів, що в депутатів немає інформації про фінансову діяльність міста та розподіл коштів, які зараз здійснює виконавчий комітет ЛМР. 


"На жаль, у Львові зараз вимоги закону просто ігноруються, що може призвести до негативних наслідків. Зрозумілою є ситуація, коли сесія не скликається з об’єктивних причин, зокрема, в тих містах, на території яких ведуться військові дії або ж в тих ОТГ, де більшість депутатів мобілізовано до лав ЗСУ.
У Львові навпаки ми б мали демонструвати приклад надійності, стійкості і забезпечувати надійний тил.  Керування (в місті - ред.) відбувається виключно виконавчим комітетом та міським головою, інформації про фінансову діяльність – немає, економічного поступу – теж. Які плани міського керівництва, - ні громаді, ні депутатському корпусу невідомі. Так само, яким чином розподіляються кошти і на що вони спрямовуються.
Відтак ми однозначно вважаємо, що сесія є необхідною, адже депутати мають володіти інформацією про життєдіяльність міста та всім чим можуть допомагати владі у складний для країни час", - наголосив Юрій Мартинюк. 

Правник, депутат Львівської міськради Юрій Ломага сумнівається, чи буде взагалі мер скликати сесію.

«Сесію не збирає виключно міський голова. Депутати намагаються достукатися до міського голови, просять скликати сесію, було зібрано 1/3 голосів, підписане відповідне звернення і скероване до міського голови. Однак дане звернення він проігнорував та сесії не скликав. Те, що сесія не збирається, вигідно Андрієві Садовому. Він не хоче, щоб депутати працювали і здійснювали свої депутатські повноваження відповідно до ЗУ »Про місцеве самоврядування«. Він в ручному режимі керує містом, перебравши на себе всю повноту влади та відповідальності, вчиняє всі дії, які забажає, без погодження із депутатським корпусом. На мою думку, це саботаж з боку міського голови. Позиція депутатів - скликати сесію, відновлювати життєдіяльність міста, залучати інвестиції, місто має жити й працювати», - розповів Юрій Ломага. 

Він додав, що згідно із законодавством депутати місцевих рад чинні, легітимні й зобов'язані виконувати свої депутатські обов'язки. 

Запит на отримання коментарів від фракцій Голосу та Самопомочі ми надіслали, однак відповіді наразі не отримали.  Нагадаємо, що Голос та Самопоміч мають по 8 та 17 депутатів відповідно. У Свободи, Варти та Європейської Солідарності -  5, 7 та 26 депутатів. Загалом Львівська міська рада налічує 64 депутати, з яких один голос має міський голова.

Читайте також:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ