Вашингтон поки не використовує лендліз, щоб заощадити український бюджет у майбутньому.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко, передає «Громадське».

Проте зазначається, що США передають військову допомогу Україні за іншими програмами.

Ніколенко пояснив, що механізм лендлізу полягає в тому, що США можуть передавати Україні наявні в них оборонні вироби в оренду чи на умовах лізингу.

«Перевага цього інструмента – швидкість ухвалення адміністрацією США рішень за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії та необхідності голосувань щодо кожного пакету допомоги Україні в Конгресі США. Недолік – обсяги постачань американської зброї в межах лендлізу напряму залежать від фінансових можливостей України», – каже Ніколенко.

На цьому етапі війни Сполучені Штати надають допомогу Україні коштом власного федерального бюджету. Тобто нинішні програми, на відміну від лендлізу, не передбачають відшкодування з боку України вартості наданого озброєння, військової техніки та боєприпасів. 

«Окрім двостороннього виміру допомоги з боку США, американська сторона була ініціатором створення Контактної групи з оборони України, в роботі якої нині беруть участь 50 країн. Завдяки спільним дипломатичним зусиллям та провідній ролі США вдалося мобілізувати надання Україні з боку членів НАТО та інших партнерів зброї вартістю 40 млрд доларів», – додав речник.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ