Сьогодні, 23 листопада, в Україні станеться Чорна п'ятниця. Цього дня у крамницях — масові розпродажі та знижки.

З кожним роком до участі в акції долучається все більше магазинів. За даними Black Friday Global, близько 88 % українців знає про Чорну п'ятницю, а третина з них має намір скористатися знижками цього дня, пише УНІАН.

Але далеко не всі продавці справді готові знижувати ціни. Тому вони вигадують хитрі схеми, мета яких — одурити покупця.

Ось Топ-5 видів шахрайства Чорної п'ятниці.

Несправжнє зниження ціни

Експерти YouControl виділили найпоширеніші схеми обману покупців під час всесвітньої розпродажі. Одна з найпоширеніших схем, якою користуються не лише Чорної п'ятниці — фіктивне зниження ціни. Суть у тому, що напередодні розпродажі, магазин підіймає ціни на товари.

Те, що вчора коштувало 100 грн, сьогодні коштує 130 грн, а в Чорну п'ятницю буде коштувати ті ж сто гривень, або навіть більше. Якщо покупець не звертав увагу на ціну цього товару за місяць-тиждень до розпродажі, то не може знати про шахрайство.

Ця схема помічена навіть на такій великій платформі, як Amazon.

Обман і «принади»

Магазини приваблюють клієнтів гарною пропозицією. Наприклад, дешевою зимовою курткою для дитини. Коли покупець «повівся» на приманку і прийшов до крамниці, йому кажуть, що цей товар вже розпродано. Тоді продавець починає вас утішати і пропонувати аналогічні товари. Дуже часто навіть кращі за тих, які ви хотіли купити, але вони виявляються дорожчими.

Тут працює психологічний момент: ви вже налаштувалися щось купити, морально витратили гроші, а вам кажуть, що ви не можете цього зробити. І підміняють об'єкт вашого бажання.

У таких випадках потрібно спробувати зберегти самовладання і згадати про те, що це шахрайство. До того ж, чоловіки, в основному, раціональніше підходять до покупок. Жінка ж може порадитися з чоловіком, братом, батьком або кимось іншим.

Передзамовлення товару за зниженою ціною

Великі компанії часто пропонують покупцям зробити попереднє замовлення товару за зниженою ціною. Так вони розуміють, який попит на товар, забезпечують його необхідну кількість. Крім того, товар за низькою ціною розкуповують швидше і компанії потрібні гарантії.

Тому вона часто бере передоплату за попереднім замовленням. В основному це 10...15 % від вартості товару. Під час Чорної п'ятниці у покупців виникає якась ейфорія, азарт, і заманити їх на хорошу знижку навіть по передоплаті стає простіше. А якщо ще поряд із товаром йде зворотний відлік до закінчення акції, то шанси отримати гроші раніше за товар ще зростають.

Але існує ризик, що після оплати частини вартості товару, ви його не отримаєте взагалі. Тому варто віддати перевагу варіантам із післяплатою.

Важливий текст дрібним шрифтом

Ще одна дуже поширена схема, якою користуються завжди, — важливий текст дрібним шрифтом. Під час шопінгової ейфорії Чорної п'ятниці це — ідеальний варіант обману.

Важлива інформація про достачання, обмін, гарантію на товар, терміни акції або знижки позначається десь у куточку дрібним шрифтом. Розрахунок виключно на неуважність. Тому «дослідіть» сторінку товару та сайту на наявність таких прихованих умов, почитайте правила ресурсу та конкретного продавця перш, ніж купувати товар.

Пастки для ваших даних

Чорної п'ятниці багато людей ганяються за знижками, втрачаючи пильність. А інші створюють кіберпаски для перших.

Інтернет-шахраї можуть надсилати листи з вигідними пропозиціями на пошту або SMS на телефон, або навіть створювати цілі сайти з «найнижчими цінами».

Так можна отримати вірус, який вкраде ваші паролі та дані платіжних карт. Або зателефонувати за вигідною пропозицією, а там вхідні дзвінки коштують 100 грн за хвилину. Або потрапити на «колон» відомого сайту і самостійно переказати гроші шахраям.

Не відкривайте спам і підозрілу пошту, особливо якщо ви не підписані на розсилку компанії. Зверніть увагу на дату створення сайту (дуже часто в самому низу сторінки вказано рік створення). Читайте відгуки про сайт або продавця, у якого хочете придбати товар.

Ще кілька порад, які допоможуть вам зберегти ваші гроші Чорної п'ятниці:

Навіть за великих знижок не купуйте неякісні речі. Ймовірно, ви даремно витратите гроші.

Під час розпродажів остерігайтеся товарів, які не можна повернути.

Не купуйте на розпродажах одяг не за розміром. Така покупка може ніколи не знадобитися вам у майбутньому.

Новомодна техніка. Ви напевно не знайдете якісні й одночасно дешеві телефони або телевізори останніх моделей. Не витрачайте на це час.

Експерти зазначають, що для того, щоб Чорної п'ятниці не купити нічого зайвого, краще заздалегідь скласти список необхідних речей. Традиційно, для того, щоб користувач міг орієнтуватися серед цього різноманіття і не пропустити нічого цікавого, їх зберуть на спеціальному проекті "Чорна п'ятниця 2018" (з попереднім списком магазинів можна ознайомитися вже зараз, він щодня оновлюється).

ІА "Вголос": НОВИНИ