За клопотанням ДБР рішенням Печерського суду Києва в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передали 26 операторів газорозподільчих систем в Україні. Деякі з цих компаній-облгазів пов’язують із проросійським олігархом Дмитром Фірташем.

У пресслужбі ДБР повідомили про передачу приватних корпоративних прав 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем, які раніше були арештовані через несплату за користування мережами. Тобто стягнення орендної плати з операторів ГРМ, які експлуатують державні газопроводи, не було реалізовано, а держава не отримала майже 1,5 мільярда гривень.

«Відтепер держава контролюватиме постачання споживачам природного газу. Багаторічна протиправна діяльність завдала державі збитків на суму 1,488 млрд гривень», — повідомили в ДБР і додали, що досудове розслідування триває.

В Україні працює 43 оператори газорозподільних мереж (ГРМ), це обл-та міськгази. Кожен оператор ГРМ у своєму регіоні є монополістом.

Із 43 операторів ГРМ - 20 працюють під брендом «Регіональної газової компанії» (РГК) олігарха Дмитра Фірташа, та розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні.

Перелік операторів ГРМ, які передано в управління держави, не опубліковано.

Передані під управління держави облгази ще не можна вважати націоналізованими, оскільки націоналізація передбачає не просто управління, а примусове відчуження об'єктів права приватної власності на користь держави за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

Нагадаємо, у червні минулого року ДБР повідомляло про викриття масштабної схеми безоплатної передачі від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам.

Раніше ІА «Вголос» писала, що львівські депутати вимагають націоналізувати ПАТ «Львівгаз» Фірташа.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ