Кореспонденти BBC поспілкувалися з тими, хто продає свої органи, і тими хто торгує.

Міжнародні агенції допомоги попереджають, що біженці із Сирії, які поневіряються в таборах і тимчасових центрах регіону, - легка пожива для перемитників людськими органами.

 «Я повсякчас приймаю знеболювальні. Біль нестерпний. Я вже не маю сили», - розповідає біженець із Сирії. Він утік із Сирії, після того, як там загинули його батько і брати. У свої 17 років він утримує матір і п’ятьох сестер. Біда змусила його шукати покупця людських органів. І він його знайшов. «Я познайомився з ним минулої ночі. Він зав’язав мені очі бинтом. Було дуже страшно. Мені заплатили 8 тисяч доларів, більшість із тих грошей я був винен за житло і віддати борги».

У переважній більшості сирійські біженці не мають доступу на ринок праці. Допомога від благодійних організацій мізерна. Втім, для деяких ділків, злидні бідних - це шанс заробити. Посередник, який домовляється про продаж органів, визнає, що ставиться до потенційний, так би мовити, донорів, як до м’яса і йому байдуже, що буде із ними.  «Я експлуатую людей, так, я це роблю. Дехто з моїх клієнтів однаково помер би. Як оцей хлопець. Він міг загинути в Сирії. Я його експлуатую, але він отримає з цього вигоду. Я знаю, що це незаконно,  але я допомагаю людям», - розповідає посередник.

Він отримує комісійні з кожної операції. Посередник, який не приховує, що озброєний, знаходить біженців і приводить їх у клініки. За минулі три роки він продав понад 30 нирок, бізнес за його словами процвітає: «Мене не обходить, чи клієнт помре. Аби тільки я отримав свою частку. Це не моя проблема, що буде після операції, аби клієнту заплатили», - говорить посередник.

Натомість хірурги, що законно трансплантують органи, застерігають про страшну небезпеку підпільних операцій. «Іноземці, які прилетіли і отримали нові органи на чорному ринку, наражаються на багато проблем.  Їм пересаджують погані органи, які їм не підходять, вони потрапляють до лікарні з інфекціями: туберкульозом, ВІЛ і т.д. А все тому, що ці операції від початку робилися в дуже антисанітарних умовах», - доктор Мохамед Джавад Халіф, провесор клінічної хірургії.

Влада ж каже, що таки випадки рідкі і з цим борються. Втім, справжні обсяги проблеми невідомі, але наслідки вибору, зробленого від безвиході, дуже промовисті.

 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ