Один із громадських діячів вкотре обурився засиллям російської мови у сфері обслуговування та саботуванням мовного закону.

Про це у «Фейсбуці» написав громадський діяч Тарас Марусик.

«Мені вже давно в печінках сидять київські перукарні, тому останні роки намагався стригтися в Яремчі - тим більше, що дуже часто їжджу туди до мами.

Але довгий карантин не дозволив мені постригтися навіть на свій ДН. Чому, запитаєте, в печінках сидять? Через МОВУ. Вже втомився постійно нагадувати, переконувати, сваритися, пояснювати тощо.

Вчора подзвонив у перукарню по сусідству зі своїм будинком. З того боку дроту - російською. Відразу прошу українською. Не пробиває. Ще раз. - А что ви хатітє? - Хочу, щоб мене обслуговували українською. - У нас сєводня нєт украіноязичних парікмахєров... Дєвушкі, клієнт хочєт, штоб єго по-украински обслуживалі... Запісиваю на 17:30. - ? - Да, владєєт украінским язиком».

Я дав згоду, але такий осад залишився, що не передати словами. Йду додому і думаю, для чого я погодився? Це ж та сама перукарня, де була схожа ситуація років 2-3 тому. Довелося дзвонити навіть власниці, яка виявилася у розмові притомною, і вирішив у такий спосіб просте питання обслуговування українською мовою...

Після роздумів вирішив відмовитися і пішов до перукарні, щоб зняти замовлення і поцікавитися, чи на місці власниця. Тож сказав, що відмовляюся і запитую, чи на місці власниця. З огляду на те, що її не було, подзвонив, як і кілька років тому. Вона відразу згадала давню історію мого дзвоника, погодилася, що адміністратор діяла неправильно, запитала, до якої перукарки, і фактично переконала мене постригтися.

Тож на 17:30 я повернувся. Мене справді стригла українськомовна перукарка, але адміністраторка, яка запобігливо міряла температуру, проводила дії з дезінфекції, на українську не перейшла.

Отака картинка з натури, зі сфери обслуговування", - написав він.

https://www.facebook.com/MarusykT/posts/2645054549152413

ІА "Вголос": НОВИНИ