У кризові періоди в цивілізованих країнах влада намагалася розділити тягар важкого становища своєї нації, позбавляючи себе певних благ. За результатами фінансової кризи 2008 року, коли країни ЄС зіштовхнулися зі стійкою рецесією, уряди цих країн у наступні роки скорочували видатки у державному секторі, починаючи від зарплат держслужбовцям і закінчуючи непотрібними марнотратними речами. Для прикладу, у Португалії та Ірландії на 5 відсотків скоротили зарплати топовим урядовцям. Або ж в іспанському регіоні Астурія влада заборонила високопосадовцям літати у відрядження першим класом, оселятися в дорогих готелях та харчуватися коштом платників податків у дорогих ресторанах. У Каталонії зарплатню найвищих керівників регіону скоротили на 15 відсотків та позбавили тринадцятої зарплати.

Подібні випадки фінансової консолідації не так давно зустрічалися і в Україні. У 2014 році народні депутати, усвідомлюючи надважку ситуацію в державі, спричинену російською агресією, свідомо зменшили собі зарплату до 4600 грн.

На жаль, керівництво Львівської області не здатне та такі відповідальні кроки. У світлі боротьби з пандемією коронавірусу замість того, аби урізати бюджетні витрати, обласна влада щедро наділяє сама себе високою зарплатнею та преміями. Зокрема, скандальною виявилася ситуація, коли 12 березня на сесії облради депутати виділили 35 млн грн на премії чиновникам ЛОДА і лише 5 млн грн — на боротьбу з коронавірусом. Під час позачергової сесії щодо подолання епідемії взагалі не ухвалили жодного рішення.

Ба більше, наші можновладці і далі не бачать можливостей виділення додаткових коштів обласного бюджету на закупівлю першочергових речей для боротьби з коронавірусом, а  закликають населення долучатися власними коштами. Натомість маємо зовсім протилежний приклад, але на місцевому рівні. Чиновники Великомостівської міської ради Сокальського району позбавили себе частини зарплати і премій та скерували 800 тис. грн на підтримку місцевих медичних працівників і закладів, які можуть найбільше постраждати від інфекції.

Тому дивною видається ситуація, що голова Львівської облради Олександр Ганущин, який на своїй сторінці у фейсбуці пишається тим, що є волонтером, не показує приклад солідарності і не урізає витрати на утримання апарату облради та управління майном комунальної власності. Станом на сьогодні середня зарплата в  апараті Львівської обласної ради з нарахуваннями становить близько 25 тисяч грн. Це у 2,5 раза більше, ніж у реальному секторі економіки (всі галузі, окрім фінансової) Львівської області.

ГО “Громада та ініціатива” вирішила дослідити, скільки ж коштує для платників податків утримання цього скликання Львівської обласної ради у порівнянні з іншими скликаннями?

Для розрахунків ми взяли видатки з обласного бюджету на утримання обласних рад останнього року V демократичного скликання, першого та останнього років VI демократичного скликання та усі роки VII демократичного скликання.

Згідно з нашим аналізом Львівська обласна рада VII демократичного скликання є найдорожчою за всю історію обласних рад (!!!). З 2016 року до 2020 року вартість утримання апарату обласної ради зросла у 4,5 раза (!!!), а вартість утримання управління майном комунальної власності обласної ради зросла у 3 рази (!!!). Вартість утримання самої обласної ради з 2016 по 2020 роки зросла з 21 млн грн до 80 млн грн. Лише вдумайтеся: у доларовому еквіваленті у 2019 році обласна рада для платників податків обходилася в 2 млн 470 тис. дол., а у 2020 році — 3 млн 340 тис. дол. Безпрецедентне збільшення видатків на облраду не має логіки, оскільки супроводжувалося скороченням обсягу обласного бюджету у 2019 та 2020 роках відповідно.  І такі шалені видатки свідомо здійснювалися за умов військової агресії Російської Федерації на Сході України, ще задовго до оголошення про пандемію коронавірусу.

Чи могла би ця обласна рада поділитися коштами для боротьби з коронавірусом? Очевидно, що так. Голова облради міг би безболісно скоротити на 1 млн доларів видатки на утримання облради і за ці кошти, скажімо, закупити для області 25 апаратів штучної вентиляції легень.

А тим часом голова Львівської обласної ради волонтерить...

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ