В Україні знову згадали про скандальну керівницю Національного банку України часів Порошенка Валерію Гонтареву. Так, нещодавно з’явилось повідомлення про те, що її нібито збив автомобіль у Лондоні, згодом – їй невістці спалили авто. Про це нібито важкопоранена ексчиновниця сама повідомляла українські ЗМІ.

У НБУ уже встигли зробити заяву, мовляв, переслідування Гонтаревої – це тиск на них. А сама Гонтарева ж переконана, що звинувачення її у корупції – це дискредитація фінансових реформ в Україні.

Чи так це? Про це ІА «Вголос» запитав у економіста Олександра Охріменка, політолога та економіста Олега Соскіна та економіста Олександра Охріменка.

Гонтареву дійсно переслідують за реформи, які вона зробила в Україні?

Олег Соскін:

Які реформи? Їх не було! Був тотальний грабіж українців. Пояснюю, чому. Гонтарева – це поплічниця Порошенка та його кланової, олігархічної групи. Колишня глава НБУ – це мозок цієї фінансової групи, вона досконало володіє механізмами концентрації фінансових ресурсів в одних руках. Ця фінансистка за завданням Порошенка та спираючись на інтереси його групи знищила основу української банківської системи, ліквідувала майже 90 банків. І зрозуміло, що вона за завданням Порошенка зуміла націоналізувати приватний банк «Приватбанк», що було нонсенсом. У нас завдяки Гонтаревій понад 60 % банківської системи перебуває у державній власності, що є ненормальним в країні, яка позиціонує себе як держава з ринковою економікою. Бо з погляду економічної теорії та практики не може бути ринкової економіки в країні, де більшість банківської системи становлять державні банки.

Гонтарева організувала дуже потужну глобальну систему, по суті, крадіжки державних ресурсів і перекачки їх у банк Порошенка. За час її правління державний борг України збільшився до 80 мільярдів доларів. І це реальність.

«Гонтарева є організатором та виконавцем тотального пограбування українців»
В Україні немає громадянина, який би не постраждав від дій цієї високопоставленої керівниці часів Порошенка. Саме вона є організатором та виконавцем тотального пограбування українців, як результат – знецінення гривні з 8 до 27 грн за 1 долар. Вона здійснила злочинні дії, використовуючи державну посаду разом із своїм шефом Порошенком. І за це вони повинні відповідати.

Олександр Кочетков:

Гонтарева – це архітектор так званої банківської реформи, яку проводив Порошенко. Через цю реформу було дуже багато людей, з якими обійшлись жорстко, а це: банкіри, великі вкладники. Ображених більш ніж досить на чолі з Ігорем Коломойським.

Я хочу нагадати, що жертвами Гонтаревої ставали невеличкі банки, які можна було врятувати. Зазвичай їх доводили до банкрутства заради привабливого майна. Далі – через Фонд гарантування вкладів найпривабливіші активи забиралися з цих банків, далі – через інвестиційні контори ICU та інші, активи за безцінь перекуповувалися, продавалися іншим так званим інвесторам. Це була величезна схема, за допомогою якої серйозно грабували людей. Вони, звісно, ображені. Ці люди хочуть якщо не компенсації, то помсти. Одним із них є Ігор Коломойський. Він завжди говорив, що вважає Гонтареву своїм особистим ворогом, бо вона відповідає за те, що він втратив «Приватбанк».

Олександр Охріменко:

Справді, Валерія Гонтарева завдала дуже великої шкоди економіці України. Що б вони не розповідали, як би не прикривались МВФ, фактично ця соратниця Порошенка вщент розвалила українську банківську систему. Багато банків були попросту розкраденими. Велика частка українців, котрі мали депозит у сумі більше 200 тис. грн, нічого так і не отримали. А тому, за великим рахунком, вона дійсно винна у розвалі економіки України. Усе те, що вона витворяла, які рішення приймала – це було злочином.

Через це Гонтаревій загрожує фізична розправа?

Олег Соскін:

Коломойський сказав, що якщо буде треба, він її привезе в Україну. Він їй не погрожував, а обіцяв доставити живою. І ці всі інциденти, котрі почали навколо неї відбуватися, можуть мати багато пояснень. З одного боку – це може бути помстою. Але, знаючи Порошенка, це можна розглядати і як дії, які повинні продемонструвати, що Гонтареву переслідують. Я підозрюю, що ці всі інциденти могли навмисно організувати. «Главарі» бандоформувань дуже часто так вчиняють. Це робиться для того, щоб відволікти увагу від реальної ситуації та від них самих, щоб сказати, що за ними хтось полює.

 «Усі будуть задоволені, якщо Гонтарева сяде»
 Олександр Кочетков:

Єдиним варіантом, яким будуть усі задоволені, - це її доставка, добровільна чи примусова, в Україну. Далі – слідство, суд, конфіскація та продовження слідства згідно з її показами. Це влаштує як суспільство, так і частину ображених.

Хоча тиск на неї може означати, що її примушують відкупитися. Таке у нас в Україні буває.

А те, що хтось замовив, щоб її збив автомобіль, - це навряд. Це випадковість. Я багато співпрацював із спецслужбами і можу сказати, що така форма залякування дуже ризикована, бо невідомо, чи ти завдаси легких тілесних чи вб’єш. Лякають по-іншому: підпалами авто, якщо на шляху щось вибухне, або підкинуть вибухівку, котра не здетонувала.

Є шанс на правосуддя?

Олександр Охріменко:

Сьогодні в Україні є бажання окремих депутатів та представників бізнесу покарати Гонтареву. І це було би правильним вчинком, щоб показати, що раз і назавжди державним службовцям заради власного збагачення не можна обкрадати українців. Бо вона надіялась, що буде так: вона все тут награбує і її ніхто не вчепить, бо Порошенко їй дав особисті гарантії.

Те, що Гонтареву доставлять в Україну і тут засудять, є малоймовірним. У Великій Британії вона подасть прохання про політичний притулок і отримає його там. З Англії таких грошовитих українців дуже тяжко забрати. Бо вона ж невипадково туди втекла. Вона чудово знає, що інші держави її б видали, Британія – ні.

Через Гонтареву можуть посадити Порошенка?

Олег Соскін:

Гонтарева - це мозок корпоративної, бандитської структури Порошенка. І якщо її притягнути в Україну, то вона може дуже багато розповісти, оскільки є цінним джерелом інформації. У Порошенка зараз і так дуже складна ситуація, а так вона стане для нього трагічною.

Олександр Кочетков:

Гонтареву почали переслідувати, бо в Україні змінилась влада. Команда Володимира Зеленського має дуже негативне та упереджене ставлення до Порошенка та його оточення. Вони до нього ставляться точно так, як і більшість українського суспільства. А тому зараз проти Гонтаревої починають відкривати кримінальні справи.

Гонтарева – це дуже близька до Порошенка людина. Якщо слідство починає займатися Гонтаревою та її діяльністю, то це прямо впливає на політичну діяльність експрезидента. Ексголова Нацбанку знає досить, щоб поховати Петра Олексійовича не тільки політично, але і в кримінальному сенсі. Вона – один із ключових свідків його злочинної діяльності.

Ця чиновниця очолювала Нацбанк тоді, коли було багато рефінансувань, банкрутували банки, гроші виводились на офшори. Окрім того, що вона багато знає про Порошенка, вона ще і знає про його грошові потоки. І зараз є бажання розслідувати ці фінансові оборудки, котрі існували у банківській сфері.

Порошенко це допустить?

Олег Соскін:

Зараз Гонтарева фактично переховується у Великій Британії від українського правосуддя. І Порошенко не дасть її екстрадувати в Україну. Може навіть настати такий момент, що той, проти кого вона має багато інформації, її ліквідує.

ІА "Вголос": НОВИНИ