Департамент контррозвідки СБУ затримав чиновника Харківської міської ради, котрий працював на Федеральну службу безпеки Росії.

Про це повідомив представник Департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк у Facebook.

«Встановлено, що українського посадовця завербував 2016 року на території Російської Федерації кадровий співробітник ФСБ РФ Олександр Ушаков, 1975 р. н.», — розповів Настюк.

Офіцер ФСБ РФ фігурує як помічник міністра освіти Нижньогородської області Росії. Ця посада дозволяла йому брати участь у різних освітніх і наукових заходах, а також налагоджувати стосунки з представниками місцевої влади в Україні.

Харківський чиновник, використовуючи своє службове становище, а також доступ до різних масивів інформації «збирав і передавав для російських спецслужб інформацію про молодіжні організації і рухи, їхніх лідерів, діяльність релігійних громад, про національно-патріотичні об'єднання громадян та їхні проекти і керівників, про співробітників Харківської міськради тощо».

Громадянин України був доволі цінним джерелом інформації для російських спецслужб, про що свідчить, зокрема те, що Ушаков зустрічався з ним на території третіх країн: у містах Прага (Чехія), Салоніки (Греція), Мінськ (Білорусь) та неодноразово на території РФ у м. Бєлгород.

Настюк також застеріг громадян України, котрі відвідують Росію, усвідомити всі вербувальні ризики.

«Спецслужби РФ використовують усі можливі форми, метод і способи, щоб завербувати наших громадян, у тому числі відвертий шантаж і провокації», — підсумував представник СБУ.

Наразі заступнику директора одного з департаментів Харківської міськради оголосили підозру у державній зраді й обрали йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Нагадаємо, били та погрожували повісити: український політв’язень розповів про звірства ФСБ.

Напередодні бойовики погрожували засудженим із ОРДЛО фізичним насильством.

ІА "Вголос": НОВИНИ