Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Власне, вже сьогодні це питання розглядалося на депутатській комісії із питань комунальної власності Львівської міськради. 

«Колектив працівників, батьків, та адміністрація дошкільного навчального закладу№42 вкрай обурені діями чиновників від освіти, які таємно від колективу та  керівника підготували звернення ще від 1 вересня 2016 року «Про надання в оренду ДНЗ №21 нежитлових приміщень ДНЗ№42 , загальною площею 889,1 кв м, які «є вільними, не використовують і не задіяні»», – розповіла сьогодні на засіданні комісії завідувач дитсадку №42 Наталя Заранська.

За її словами, про подібне рішення у дитсадку дізналися фактично з кулуар, до того ж управління освіти надало недостовірну інформацію.

«Адже тривалий час тут проводився капітальний ремонт з відновлення груп саме для ДНЗ №42.  Передавати їх зараз іншому дитсадку – це, як мінімум, буде нецільовим використанням бюджетних коштів», – каже Н. Заранська. 

По-друге, у цих приміщеннях насправді вже сьогодні функціонує пральна дитсадка№42, кабінет психолога, спортивний зал, гардероб і так далі.  Як пояснила Наталя Заранська, управління освіти також маніпулює інформацією про наявність дітей у чергах:

«Вони мотивують це рішення тим,  що дитсадок №42 не має дітей. Але насправді на нашій електронній черзі зареєстровано 107 дітей. Однак, дивним чином заявки 42 дітей управління освіти чомусь не перенесло в нову систему електронної реєстрації».

На засідання комісії також прийшли батьки, які зареєстровані в електронній черзі у дитсадок №42. Вони висловили своє обурення, адже місяцями чекають, коли будуть відкриті нові групи, натомість їм незрозуміла позиція чиновників, які хочуть віддати ці приміщення в оренду іншому дитсадку.

«Моїх двоє старших дітей ходили у дитсадок №42 і зараз третя дитина також стоїть сюди на черзі ще з 2014 року. Але якимось чином при перенесенні електронної реєстрації на іншу платформу, усі заявки зникли. Ми не можемо ввійти на новий сайт під нашим паролем. Ми два місяці чекаємо, коли відкриються ці групи і коли ми зможемо віддати своїх дітей у дитсадок, натомість бачимо, що коїться щось незрозуміле в чиновницьких кабінетах», – розповіла мати Олеся Ольшанська.

До слова, приміщення, які хочуть передати в оренду, не є самостійним об’єктом нерухомого майна, а частина цілісного комплексу. І хоча обидва садочки є комунальними, вони мають приналежність до різних районів  і знаходяться на великій відстані один від одного.

Відтак колектив та батьківський комітет закликали членів комісії заборонити незаконну передачу приміщень ДНЗ №42 в оренду ДНЗ№21. Під своїм зверненням вони зібрали понад 100 підписів.

Під час засідання комісії депутати також не приховували свого здивування щодо намірів управління освіти.  Їх дивувало, як можна передати частину приміщень садку іншому закладу. Адже, окрім груп для належного функціонування дитячому дошкільному закладу потрібні і їдальня, і спортзал та й інші приміщення. Зокрема депутат Іван Гринда висловився так: 

«Як може бути нормальна психологічна атмосфера, коли в одному закладі розмістити два заклади з різними керівниками? Дякуємо, що ви до нас прийшли на комісію, адже на в.о. керівника управління освіти Зоряну Довганик насправді є вже дуже багато нарікань, зауважень щодо її роботи. Не ви перші, є ще багато депутатських звернень. Є речі, які мають вирішуватися в стінах мерії, а коли вже задіяна преса, телебачення, то це питання, мабуть, настільки допекло і наболіло, що далі нікуди.  Тому,  думаю, що на наступній сесії буду порушувати питання щодо подальшого перебування Зоряни Довганик на займаній посаді, тому що такого не може бути, щоб свідомо створювати конфлікт. Я вважаю, що начальник управління освіти просто створив дуже великий конфлікт і це так просто не залишиться», – наголосив депутат.

Відтак керівник комісії Юрій Мельник запропонував відкласти розгляд цього питання. Зокрема, вже завтра депутати пообіцяли виїхати в дитсадок №42, а також на наступне засідання комісії, яке відбудеться рівно за тиждень, запросити керівника управління освіти, щоб та пояснила, чим мотивувала таке рішення.

Нагадаємо, рівно тиждень тому, коли журналісти поцікавилися у в.о. керівника управління освіти Зоряни Довганик, чи відповідає ця інформація дійсності, чи справді відновлені приміщення можуть передати іншому садку, вона відповіла: «Ну, на сьогоднішній день ці приміщенні до кінця ще не здані в експлуатацію, тому про такі речі ми не говоримо». Відкрити групи обіцяють наприкінці листопада, як тільки буде завершено облаштування території. На запитання, чи є узагалі підстави заселяти туди інший садок, Довганик заявила: «Ну, якщо буде така потреба для того, щоб заселити туди більшу кількість дітей, то, можливо, будуть розглядатися такі питання. Але на сьогоднішній день це просто не розглядається, оскільки продовжуються ремонтні роботи». Відповідаючи на запитання, що в такому разі буде з дітьми, які стоять в черзі, чиновниця зазначила: «Так, у 42 садочку діти стоять в черзі і у них є підтвердження, тому вони підуть в садочок. Так, звичайно, в ті відновлені групи».

ІА "Вголос": НОВИНИ