Військовий прокурор Віктор Чумак розповів, як ідуть чистки у Генеральній прокуратурі України.

Про це повідомляє «Главком».

Чумак пояснив, що під час першого етапу тестування відсіялася майже третина (27%) прокурорів, «це більш-менш нормально».

«Це показало, що прокурорські працівники мають достатньо високий рівень фахової підготовки. 6 тисяч питань – це непросто. Враховуючи, що 60% питань стосувалося кримінально-процесуального законодавства. Тобто, це питання, з якими прокурори працюють щодня. Але є департаменти, які не мають відношення до кримінального процесу або кримінального законодавства. От їм було важко. І в них там люди трохи відсіялися», - сказав він.

Також заступник генпрокурора заявив, що на другому етапі взагалі відсіялося лише близько 3% людей. «Хоча другого етапу більше боялися, тому що це абстрактна штука – визначення загальних розумових здібностей, так званий general skills», - зазначив він.

Ба більше, Чумак розповів, що буде з тими, хто не пройшов атестацію.

«Частина – залишається, тому що в них багато справ і проваджень чи вони передають свої справи та певні обов’язки. Частина людей, швидше за все, піде на конкурс на державну службу, але прокурорами вони вже не залишаться. Це точно. Можна ще відзначити, що жодної заяви про нечесність конкурсу немає», - наголосив прокурор і додав, що інколи трапляються «прикрі випадки, які по-людськи можна зрозуміти».

Розповів він також про принциповість під час атестації, навівши приклад, що понад 30 людей отримали на першому етапі 69 балів, а прохідний 70. «Це страшно образливо. Вони приходять і просять, а давайте якось переглянемо. Але ні», - наголошує заступник Рябошапки.

Чумак нагадав, що навіть тим, кого не влаштовують результати переатестації, незабаром, якщо вони у суді оскаржать таке рішення, не буде куди повертатися. «Генпрокуратури більше не буде. Буде Офіс генпрокурора. Вже не існуватиме цих посад, не буде цих підрозділів», - зазначив він.

Як повідомлялося, згідно з законом, що набув чинності 25 вересня, прокурори можуть продовжити кар’єру в нових органах прокуратури лише у разі успішного проходження трьох етапів атестації.

Нагадаємо, що Горбатюка та ще більше 200 прокурорів не допустили до переатестації на посади у майбутній Офіс генпрокурора.

ІА "Вголос": НОВИНИ