Видання The New York Times опублікували покадрове відео цілеспрямованого ракетного удару з боку російських військ по команді волонтерів у Бахмуті 2 лютого, під час чого загинув американець Піт Рід.

The New York Times повідомляє, що відео зняв естонський волонтер з організації Frontline Medics Ерко Лайдінен, що перебував поряд.

Видання уточнило, що отримало відео ракетного удару по команді гуманітарних працівників у Бахмуті, які допомагали цивільним. 

Як свідчить покадровий аналіз, була випущена протитанкова керована ракета «Корнет» з лазерним наведенням. Вона має дальність дії близько трьох миль (4,82 км). Автори матеріалу зауважують, що зазвичай таку зброю застосовують, лише якщо військовий бачить та обирає ціль.

Так, на відео помітно, як Рід з групою гуманітарних працівників стояли поблизу білого фургона, що перевозив гуманітарні вантажі. Ракета летіла паралельно до землі й просто у фургон.

Лайдінен розповів, що цей момент зафіксував і відеореєстратор його авто. За словами волонтера, на відеозаписі видно другий ракетний удар, спрямований на інше авто, однак ворожа ракета не влучила в ціль. Відповідний ролик ще не опублікований.

За словами волонтера, який стояв поруч із Рідом, поблизу не було жодних військових підрозділів. Він також сказав, що одна з машин була чітко позначена як карета швидкої медичної допомоги.  

Як розповіли експерти, тип використаної зброї мав би дозволити військовому визначити характер цілі. З такою зброєю «можна очікувати, що той, хто стріляв, зможе відрізнити медичного працівника від військового».

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ