Цього року в Україні відзначають 130-ту річницю з дня народження великого українця, полковника Армії УНР, командира Січових Стрільців, першого голови ОУН Євгена Коновальця.

Секретар ЛМР Маркіян Лопачак нагадав, що ще в лютому цього року міськрада звернулась до глави України Володимира Зеленського з проханням надати полковнику звання Герой України. 

В березні таку ідею підтримала Верховна Рада, проте указ президент так і не дав.

«Нині на виконкомі дали старт Всеукраїнському конкурсу досліджень і проєктів, пов‘язаних з діяльністю Коновальця. А також – конкурсу із надання премій імені Коновальця для перспективних курсантів і ліцеїстів», - написав Лопачак.

Кожен конкурс передбачає винагороду.

Так, перший конкурс матиме винагороду у розмірі 20,25 та 40 тисяч гривень. Їх отримають автори трьох найкращих наукових, мистецьких чи публіцистичних напрацювань. 

Другий конкурс передбачає по 10 тисяч гривень премії трьом найдостойнішим курсантам та ліцеїстам військових спеціальностей львівських закладів середньої та вищої освіти. 

Що відомо про Євгена Коновальця

Полковник Армії УНР та командир Січових стрільців народився 14 червня 1891-го року у селі Зашків, що на Жовківщині.

Він створив Організацію українських націоналістів (ОУН) і Українську військову організацію (УВО).

У 1917-му році Євген Коновалець спільно з Романом Дашкевичем та іншими членами ГБК сформували Галицько-буковинський курінь січових стрільців, який згодом переформувався в одну з найбоєздатніших частин Армії УНР.

Був активним противником Другого Зимового походу Армії УНР, вважаючи його безперспективним.

Він являвся членом Стрілецької Ради, головою Проводу українських націоналістів (1927) та одним з ідеологів українського націоналізму.

Коновальця також називають людиною з глибоким державницьким мисленням.

ІА "Вголос": НОВИНИ