На Львівщині стрімко зростає кількість дітей із коронавірусною інфекцією. Щодня в обласну дитячу лікарню «Охматдит» госпіталізовують у середньому 14-17 пацієнтів. Така ж кількість потрапляє і в дитячу лікарню Першого територіального медичного об’єднання Львова. Стан дітей середньої важкості. У стаціонарі пацієнти перебувають здебільшого чотири дні.

Дитяча лікарня Першого ТМО  збільшила кількість ліжок  для хворих на COVID-19

“У сина чотири дні була температура 38, яка нічим не знижувалась. Трішки була закладеність носа і жодних інших симптомів не було. Звернулись до сімейного лікаря, зробили швидкий тест, але результат був негативним. Зробили ПЛР, який і підтвердив захворювання. Нас скерували на лікування у міську  дитячу лікарню на Орлика. Сьогодні уже четвертий день, як ми тут перебуваємо, і готуємось завтра до виписки”, – розповідає Тетяна, мати 10-місячного Макарчика.

Зараз у дитячій лікарні Першого територіального медичного об’єднання Львова перебуває 65 дітей із діагнозом COVID-19. За минулу добу сюди потрапило 14 нових пацієнтів. Така динаміка триває протягом останнього тижня.

“Захворюваність на коронавірус серед дітей дуже різко зростає, і, відповідно, збільшується і кількість госпіталізацій. Якщо на початку роботи ковід-зони, а це трохи більше аніж тиждень тому, у лікарні було розгорнуто 30 ліжок для пацієнтів із діагнозом COVID-19, то зараз ми були змушені розширитись і тепер готові одночасно лікувати 100 хворих”, – каже Іван Міськів, директор дитячої лікарні Першого ТМО. 

Потрапляють у лікарню діти віком від трьох тижнів до 14 років. Як правило, основними клінічними ознаками є прояви гострої респіраторно-вірусної інфекції: біль у горлі, висока температура, захриплість, а також є розлади кишково-шлункового тракту.

“Три дні у сина була температура 39. Подумали, що це “лізуть” зубки. Потім почався кашель. Звернулись до сімейної лікарки, здали експрес-тест, який одразу підтвердив захворювання. Інфікувались, найімовірніше, від знайомої, з якою контактували за тиждень до хвороби”, – ділиться своєю історією пані Леся, мати 10-місячного Йосипа.

Лікарка-педіатр діагностично-ізоляційного відділення Тетяна Маланчук розповідає, що, як показують спостереження, маленькі пацієнти потрапляють до лікарні із сімей, де уже хворіють дорослі. Стан хворих є середньої важкості.

“Як і дорослі, діти по-різному переносять захворювання. Хтось легше, хтось важче. Кисневої терапії наразі  ніхто не потребує. Основними скаргами, з якими поступають хворі, є висока гарячка, кашель, який приєднується на другу-третю добу, може бути блювання та діарея. 

Третина наших пацієнтів має пневмонії, у інших ларингіти та розлади шлунково-кишкового тракту”,– зазначає Тетяна Маланчук.

Ситуація із захворюваністю на коронавірус в “Охматдиті”

У Львівську обласну дитячу лікарню «Охматдит» щодня потрапляє 14-17 хворих. Зараз на лікуванні перебуває 103 дитини. Серед пацієнтів є велика кількість із супутніми захворюваннями, зокрема онкологічними і цукровим діабетом.

“Восени перебіг захворювання був важчим. Зараз у пацієнтів немає важких ковідних пневмоній. Інфекція осідає у верхніх дихальних шляхах. Це легше лікується, зазвичай два-три дні – і стан дитини покращується”, – розповідає Ірина Березовська, речниця “Охматдиту”.

За її словами, симптоми залишаються такими ж, як були від початку пандемії: кашель, нежить, першіння у горлі, висока температура, яка дуже важко знижується, розлади шлунку. У немовлят помітна млявість.

Як зазначає Ірина Березовська, в обласній дитячій лікарні зросла кількість ковід-пацієнтів із гематологічними хворобами, зокрема лейкозами. 

“Діти з онкозахворюванням важко переносять коронавірусну інфекцію. 10 таких пацієнтів зараз перебувають в реанімації, оскільки потребують інтенсивного догляду через основне захворювання – лейкоз”, – каже речниця.

У двох дітей вперше виявлено діабет, асоційований з ковідом.

Симптоми, які мають насторожити батьків

Дитячі лікарі припускають, що це, ймовірно, штам «Омікрон» вражає так масово дітей, бо симптоми захворювання такі ж, як при застуді. І радять тримати тісний контакт із сімейними лікарями та у випадку підозри обов’язково робити ПЛР- тестування.

Найпоширеніші симптоми «Омікрону»:

  • нежить
  • головний біль
  • втома
  • чхання 
  • біль у горлі
  • ломота в суглобах
  • шлункові розлади.

Якщо малюк на грудному вигодовуванні відмовляється від грудей або ж швидко втомлюється від смоктання, то це теж тривожний сигнал для батьків.

Читайте також:

Лікарка розповіла, чим “Омікрон” небезпечний для дітей

«Омікрон» на Львівщині: що відомо про новий штам коронавірусу

ІА "Вголос": НОВИНИ