Французька національна медична академія радить людям мовчати в громадському транспорті, коли соціальне дистанціювання неможливе – це допоможе зупинити поширення COVID-19.

«Обов'язкове носіння масок у громадському транспорті, де соціальне дистанціювання неможливе, повинно супроводжуватися одним дуже простим запобіжним заходом: уникати розмов і телефонних дзвінків», – йдеться в заяві академії, передає CBS News. 

Член академії Патрік Берше розповів, що немає проблем, якщо в вагоні метро перебувають лише двоє-троє людей, але коли люди стоять ближче один до одного, має сенс не розмовляти. Він уточнив, що це «не зобов'язання», а «рекомендація».

Згідно з недавнім дослідженням дослідників з Кембриджського університету та Імперського коледжу в Лондоні, бесіда в місці, яке погано провітрюється, може поширити краплі вірусу, набагато більше, ніж короткий кашель.

COVID-19 в основному поширюється від інфікованої людини до інших за допомогою крапель дихання та аерозолів, що утворюються при кашлі, чханні або просто при розмові чи диханні.

Троє вчених дають найкращі поради щодо захисту від COVID-19. Більші краплі падають на землю за лічені секунди або хвилини, але дрібні частинки, які іноді називають аерозолями, можуть затримуватися в повітрі. Розмова генерує невеликі крапельки, які можуть зависати в повітрі, легше поширюватися і накопичуватися в приміщенні без належної вентиляції, тоді як кашель утворює більші крапельки, які, швидше за все, потрапляють на землю.

Якщо частки вірусу перевищили кількість, необхідну для зараження людини, то вони подолають відстань 2 м за кілька секунд.

Уряд Франції може оголосити третій локдаун найближчими днями, якщо поточна комендантська година з 18:00 до 6:00 не призведе до значного падіння кількості інфекцій.

Ресторани, туристичні сайти та багато інших громадських місць із жовтня у Франції не працюють, але є нові зараження COVID-19, госпіталізації та смертність знову почали зростати цього місяця.

Подібні правила проти розмов на громадському транспорті введені в Іспанії. У листопаді регіональний уряд Каталонії попросив усіх користувачів громадського транспорту утримуватися від розмов, їжі та пиття, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу. Цей захід є рекомендацією, і невиконання не призведе до жодних санкцій, заявили органи влади.

Чиновники на іспанських Балеарських островах також попросили пасажирів у громадському транспорті здійснювати поїздки мовчки.

Марія Крус Мінгійон, дослідник Іспанської національної дослідницької ради, пояснила, що «люди, які кричать або розмовляють по телефону, можуть видавати до 50 разів більше частинок». І вона сказала, «якщо не говорити і правильно носити маску для обличчя значно знижує ризик».

На тлі зростання кількості інфекцій та госпіталізацій на всьому континенті європейські країни почали посилювати правила щодо масок.

Минулого тижня Німеччина оголосила, що всі особи в країні повинні будуть носити медичні маски для обличчя, на відміну від тканинних, на робочому місці або в громадському транспорті. Австрія запровадила такий же крок у понеділок.

У США президент Байден підписав розпорядження, яке вимагає носіння масок для міждержавних поїздок. Нові правила визначають, що мандрівники повинні носити маски в аеропортах та на комерційних літаках, поїздах, громадському транспорті, включаючи пороми, та міжміські автобуси.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ