Останні події в Білорусі із затриманням літака Протасевича – акт державного тероризму і повітряного піратства. Однак, все це розпочалось ще задовго до затримання літака – із обранням Лукашенка на президентський пост.

Про це заявив білоруський опозиціонер Віталій Макаренко в ефірі програми “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA.

Разом із тим опозиціонер переконаний: сумнівно, що світ врятує Протасевича.

“Буде торг, як ми це бачили в 2010 році з минулими політв’язнями. Тобто, починається торгівля людьми, в’язнями за те, щоб зменшити санкційний тиск, зняти обмеження. Тому, на жаль, світ не має важелів, щоб допомогти Протасевичу”, – підкреслив Віталій Макаренко.
На його думку, утисками опозиції Лукашенко дає чіткий сигнал Заходу: білоруському самопроголошеному президентові плювати на всі норми міжнародного права та санкції.
“Він каже, що робитиме усе, що захоче і, фактично, дає сигнал своїм прибічникам, мовляв, хлопці, робіть все, що захочете. Поки я президент, ви не понесете покарання. Також це сигнал, щоб залякати своїх опонентів, як всередині, так і зовні”, – вважає Макаренко.
Зазначимо, що сам Віталій Макаренко нещодавно зумів виїхати з Білорусі та мешкає у Львові. Зараз  оформляє статус біженця, щоб офіційно отримати політичний притулок в Україні.

Нагадаємо, Віталій Макаренко - голова Могильовської обласної організації партії «Білоруський народний фронт», один із десяти обвинувачених у справі про замах на вбивство Олександра Лукашенка. Він встиг залишити Білорусь поки його не подали у розшук. Сьогодні він живе у Львові і чекає на отримання статусу біженця в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ