Економіст, експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін знайшов у Державному бюджеті України «зайвих» витрат майже на 3 мільярди доларів (74 млрд грн).

Про це він написав у своєму "Фейсбуці".

"Останні 10 днів активно попрацював над пошуком резервів в Державному бюджеті з метою їх скорочення в бюджеті на 2020 рік. Зізнаюся: результат мене самого здивував.

Спочатку я припускав, що зможу знайти 40-50 млрд, знаю кілька великих резервів. Але я вирішив піти складним шляхом і звів план-факт Держбюджету за 4 роки з 2016 по 2019 рік і проаналізував всі бюджетні програми. У 2019 році порівнював з фактом виконання за підсумками півріччя. На це я витратив, звичайно, дуже багато часу. Зате результатом я вкрай задоволений. Запропоновано скорочень Держбюджету на загальну суму 74 млрд гривень по 68 бюджетних програмах", - пише Монін.

Експерт опублікував таблицю, в якій показано результат дослідження по міністерствах і відомствах.

"Не розкриваючи дані за бюджетними програмами, поділюся кількома цікавими фактами:

1) На 01.07.19 ще 36 бюджетних програм не мають розпису, на що підуть кошти на загальну суму 10 млрд гривень.

2) 89 бюджетних програм мають нульову суму використання коштів за пів року 2019.

3) Єдина програма, яка в першій половині року має витрати вищі, ніж у другому, - це субсидії ЖКГ. У 2018 році було витрачено 55 млрд в 1-му півріччі і тільки 15 млрд - у другому. У цьому році витрати всього 34.5 млрд за пів року за прогнозу в 47 млрд за підсумками року. Це на 8 млрд менше, ніж заплановано, хоча у мене були побоювання, що державі доведеться збільшувати тут витрати з поточних 55 млрд.

4) Найбільш розширювана програмна стаття належить Академії наук. Вони примудрилися розширити бюджет на своє персональне медичне обслуговування з 40 млн до 367 млн ​​з 2016 по 2019 рік, тобто більш ніж в 9 разів. Я, звичайно, розумію, що вік академіків вже не той, але витрачати 8% бюджету на науку на своє медобслуговування - це тотальна криза.

5) Приз за найцікавішу назву бюджетної програми йде СБУ. 3 роки поспіль держава витрачала кошти під програму відділення коштiв Службi безпеки. По народному - на програму "Дайте нам бабла". За цією статтею в 2018 році виділено 97 млн.

6) Найбільше зростало фінансування національної комісії з енергетики. Її бюджет з 2016 по 2019 рік зріс в 8.5 разів! З 53 млн до 450 млн!

7) Загалом кращий курс і нижчі ціни на ресурси відбиваються не тільки на недоборах в бюджет по доходах, а й на меншому рівні витрат за кількома кредитними програмами і обслуговуванням державного боргу в цілому. Тому я вкрай оптимістичний з питань виконання Держбюджету 2019 і вважаю, що плановий дефіцит бюджету буде близько 1.5% ВВП", - зазначив економіст.

Також, за словами Моніна, нинішня корупційна система заснована на бюджеті. Тому без її зміни корупція залишатиметься на високому рівні.

"Питання зміни бюджетних відносин не швидке. Але моє стратегічне бачення тут таке: звичайно, ми можемо нарешті почати саджати корупціонерів, але якщо прибутковість володіння владою буде в середньому вищою за прибутковість в бізнесі. А судячи з кількості доходів в деклараціях, це саме так, то завжди у владу будуть приходити нові корупціонери. Тому скорочення держвитрат має зменшувати надходження до влади і збільшувати заробіток в бізнесі. Вважаю такий рух стратегічно правильним. Ну а чи почнеться рух у цьому напрямі - скоро побачимо!" - додав економіст.

ІА "Вголос": НОВИНИ