Якби українські медики отримали обіцяні суми зарплат, ситуація, звичайно би, змінилася. Але тут питання в іншому: яким чином ці вищезгадані зарплати нараховуватимуть.

Про це «Вголосу» розповів колишній медбрат Київської міської клінічної лікарні №1, який з командою українських лікарів-добровольців практикувався навесні в  охопленій коронавірусом Італії, Гліб Бітюков.

Зазначимо, нещодавно Президент Володимир Зеленський анонсував збільшення зарплат лікарям, медсестерам та молодшим медичним працівникам.

  • лікарям до 20-25 тис. грн.
  • медсестрам до 15 тис. грн.
  • молодшим медичним працівникам до 10-12 тис. грн.
«Якщо раніше була єдина державна тарифна сітка, де була прописана одна зарплата на всю Україну – там було записано, яку зарплату отримує лікар і медсестра, - зазначив він. - Тепер же ми відійшли від цієї єдиної тарифної сітки – і це добре, адже зараз кожна лікарня сама визначає, скільки вона буде платити працівникові. А платить вона відповідно до суми, яку медустанові нараховує Національна служба охорони здоров’я».

За словами Бітюкова, ця цифра – це вже в рази більше, ніж зараз отримують медики.

«Адже у  медсестер була зарплата 4-5, а з надбавками, можливо, і 6 тисяч грн, у лікарів – від 6 до 10 тисяч грн. У лікарні, де я раніше працював, лікарі отримують надбавки за роботу з пацієнтами, хворими на коронавірус, але це далеко не 300 обіцяних % – максимум 100%», - резюмував він.

Більше читайте у статті: «Хто і скільки заплатить українським медикам».

ІА "Вголос": НОВИНИ