14 жовтня 2020 року, у День захисника України, в Києві на честь 78-ї річниці створення Української повстанської армії ВО «Свобода», «Правий сектор», «Національний корпус», Конгрес Українських націоналістів, ОУН та «Тризуб» імені Степана Бандери провели традиційний Марш УПА «Бій колаборантам!».

Цьогоріч багатотисячна акція, яку ВО «Свобода» організовує щорічно з 2005 року, відбулася вже вшістнадцяте.

Захід розпочався о 14:00 год урочистим мітингом біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Там лідер націоналістів Олег Тягнибок оголосив низку вимог до центральної влади, зокрема — необхідність законодавчого захисту України від колабораціонізму.

«Доки не поборемо колабораціонізм — не зможемо перемогти у війні та побудувати національно, історично і соціально справедливу державу», - зазначив Олег Тягнибок.

І додав, що нардеп від ВО «Свобода» Оксана Савчук уже зареєструвала у ВРУ відповідні ініціативи щодо протидії колабораціонізму.

Після мітингу учасники заходу пройшли центральними вулицями Києва.
Колону ветеранів російсько-української війни очолив заступник голови ВРУ (2012-2014 рр.), кандидат на міського голову Львова Руслан Кошулинський.

Акція завершилася біля Офісу президента. Там організатори Маршу передали низку вимог центральній владі.

Зокрема:

1. Невідкладно законодавчо захистити Українську Державу від колабораціонізму — народний депутат України від ВО «Свобода» Оксана Савчук вже зареєструвала відповідну ініціативу у ВРУ.

2. Скасувати реєстрацію та заборонити діяльність промосковських партій та організацій.

3. Позбавити мандатів народних депутатів України та депутатів місцевих рад, які ведуть колаборантську діяльність. Зняти з виборів кандидатів від промосковських партій та організацій.

4. Позбавити ліцензії на мовлення промосковські канали, а також ті, які стали майданчиками для антиукраїнської агітації ворогів і колаборантів.

5. Встановити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України та за заклики до капітуляції під гаслами миру на московських умовах і притягнути винних до відповідальності.

6. Припинити колаборантську діяльність, яку веде підпорядкована державі-агресору «православна церква Московського патріархату». Повернути у національну власність національні релігійні святині, зокрема лаври та інші об’єкти культурної спадщини.

7. Арештувати рахунки та майно компаній, кінцевими бенефіціарами яких є фізичні чи юридичні особи Російської Федерації.

8. Очистити органи влади, силові та правоохоронні структури, суди від колаборантів: провести повну переатестацію, перевірку на детекторі брехні та люстрацію всіх посадовців.

9. Забезпечити дієву реакцію СБУ і Національної поліції на антиукраїнську діяльність громадян України, які в 2014 році були помічені у колабораціонізмі та продовжують перебувати на волі на території України.

10. Розірвати дипломатичні відносини з РФ, припинити військову, економічну, культурну та іншу співпрацю з державою-агресором, повністю припинити рух товарів, послуг та грошей між Україною та тимчасово окупованими територіями.

11. Скасувати Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» як колаборантський.

12. Притягнути до кримінальної відповідальності ініціаторів та учасників внесення змін до Конституції України щодо «особливого статусу Донбасу».

13. Вийти з колаборантського «Мінського процесу». Замінити «Нормандський формат» на «Будапештський».

14. Припинити обмеження українських військовослужбовців щодо ведення вогню у відповідь на обстріли московських військ і їхніх найманців на Донбасі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ