«Росія не може приховати порушення нашого повітряного простору. Неможливо приховати цей інцидент, якщо це сталося», – відзначив турецький прем’єр-міністр 31 січня на прес-конференції в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді, передає «Радіо Свобода».

Також в Ер-Ріяді 31 січня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна передала Росії докази порушення російським військовим літаком турецького повітряного простору.

30 січня МЗС Туреччини повідомило, що 29 січня російський бомбардувальник Су-34 увійшов у повітряний простір Туреччини, попри кілька попереджень російською та англійською мовами. У відомстві звинуватили Росію в ескалації напруженості відносин між двома країнами і попередили, що Москва відповідатиме за будь-які «страшні» наслідки.

Представник міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що жодних порушень російським військовим літаком турецького повітряного простору не було, а заяви Анкари назвав «голослівною пропагандою».

Нагадаємо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 30 січня також закликав Росію «діяти відповідально і повною мірою поважати повітряний простір НАТО». «Росія має вжити всіх необхідних заходів, щоб такі порушення не повторювалися», – вказав Столтенберґ. Альянс «солідарний» з членом 

Згодом, у турецьких Військово-повітряних силах був оголошений «помаранчевий» рівень тривоги. 

Також, на території Туреччини, недалеко від кордону з Сирією турецький винищувач F16S збив російський військовий літак.

Як раніше повідомлялося, пілотів російського СУ-24, який збили на кордоні Туреччини та Сирії, 10 разів попереджали про вторгнення у чужий повітряний простір. 

Після цього Росія скасувала безвізовий режим з Туреччиною та заявила про введення економічних санкцій

ІА "Вголос": НОВИНИ