Вже скоро на нас чекають довгі святкові вихідні. А отже – маємо можливість провести останні дні літа незабутньо. Де відсвяткувати 30 річницю незалежності тим, хто любить активний відпочинок та хоче втекти від міської метушні? «Вголос» підготував для вас підбірку неймовірних локацій поблизу Львова.

Блакитний кар’єр та чудернацька дорога

Якщо ви хочете насолодитися мальовничими краєвидами, надихнутися колоритом бойківських традицій та відпочити поблизу води, сміливо вирушайте в столицю Бойківщини  – Турку. Це малесеньке містечко розташоване в 130 кілометрах від Львова, тож дорога туди у вас займе всього до 2-ох годин. А яскраві враження – гарантовані.

Старесенькі дерев'яні церкви, єврейська синагога та мальовничі гірські пагорби – це ще не все, заради чого варто їхати в саме серце Бойківщини. Окрім цього тут є надзвичайне місце, про яке рідко розповідають туристам – унікальна водойма насиченого блакитного кольору. 

Блакитне озеро (так його називають турківчани) – кам'яний кар'єр, розташований на мальовничих пагорбах Турки. Водойма досить глибока та небезпечна – її глибина сягає понад 20 метрів, тож купатися у ній заборонено. Утім це не привід засмучуватися: сюди однозначно варто приїхати заради атмосферних світлин на фоні заворожуючих пейзажів. 

Як доїхати зі Львова?

Якщо ви на автомобілі: дорогою Н-13 Львів – Самбір – Ужгород

Автобусом: Львів-Турка (з АС Західна)

Також, їдучи дорогою Н-13 Львів – Самбір – Ужгород поблизу села Явора Турківського району не забудьте звернути увагу на знаменитий турківський серпантин. Цю дорогу ще в народі називають «турківською вісімкою».

Могутні вітряки та старовинний єврейський цвинтар 

Чи знали ви, що всього у 80-ти кілометрах від Львова є найбільша у Західній Україні вітроелектростанція? Щоб побачити її масштаби, слід вирушати у місто Старий Самбір.
 
Вітрову електричну станцію «Старий Самбір-1» збудували на зелених пагорбах в околицях Старого Самбору ще у 2015 році. Зараз вона є найпотужнішою у всьому Західному регіоні.

Велетенські вітряки, висотою у 120 метрів можна розгледіти ледь не з кожного кутка міста. Але більш яскраві враження від побаченого можна отримати, під'їхавши до них чим ближче. І, певна річ, не забудьте зробити фото.
 
Крім цього у Старому Самборі радимо відвідати старовинне єврейське кладовище та синагогу. Воно з'явилося у місті ще в середині XVI століття, а на початку 2000-х років,  пам'ять про велику єврейську общину міста, його відреставрували. 

Як доїхати зі Львова?

Якщо ви на автомобілі: дорогою Н-13 Львів-Самбір
Автобусом:
Львів-Старий Самбір ( АС№8, пл. Двірцева, 1)

Казковий лісовий будиночок 

У селі Збруї Бродівського району є одна казкова місцина, яка вас точно здивує. Тут, на території мисливського угіддя «Стир», можна побачити унікальний дерев'яний будиночок прямо посеред озера. 

Це місце для тих, хто хоче відпочити душею та побути з природою наодинці.  А ще – це чудова локація для різноманітних фотосесій. 

Що цікаво, таких хатинок в Україні лише дві: схожа є у Житомирській області. 

Як доїхати зі Львова:

  • Якщо ви на автомобілі: зі Львова дорогами Е40/М06 і Т1806
  • Автобусом: Львів-Збруї (Автовокзал «Північний»)

Руїни костелу Св. Марії Магдалини

На жаль, на Львівщині є й такі місця, які перебувають у занедбаному стані. Позаяк це не означає, що про них потрібно забувати. Тож радимо вам відвідати зруйнований костел св. Марії Магдалини, який розташований всього в 25-ьох кілометрах від Львова у селі Вовків Пустомитівського району. 

Історія цього храму почалася ще у ХVI столітті. Колись на його місці також був костел Св. Марії Магдалини, однак його було знищено під час турецько-татарської навали у 20-х роках ХVII століття. Потім тут знову збудували костел, але через його занедбаний стан його вирішили розібрати. 

Сучасну споруду храму на цьому ж місці почали будувати у 1924 році за сприяння ксьондза Казимира Дзержинського. Утім під час Другої світової війни вона зазнала значних пошкоджень, а згодом за Радянської окупації костел використовували як склад. 

Як доїхати зі Львова?

  • Якщо ви на автомобілі: дорогами Н02 і Т1417
  • Автобусом: 115 приміський автобус (вул. Степана Бандери)

Львівський «Прованс»

Поки літо ще не скінчилося, радимо відвідати справжній квітковий рай у декількох кілометрах від Львова. Про «Казкові поля» з запашною лавандою цього літа чули мабуть усі. Тож якщо ви там ще не були, поїхати туди – точно чудова ідея для пам'ятного серпневого уікенду. 

Львівський «Прованс» розташований у селі Стрілки поблизу Бібрки. Зі Львова їхати недалеко – всього 37 кілометрів. 

Тут можна насолодитися десятками тисяч квітучих рослин, які розкинулися на площі розміром у 17 гектарів. Окрім цього, на території комплексу є безліч інших атракцій. Зокрема, локація буде цікавою для меломанів: тут прямо посеред лавандового поля час від часу відбуваються різноманітні концерти.

Як доїхати зі Львова?

Якщо ви на автомобілі: дорогою Н09

Автобусом: Приміський автобус №843 (АС №5)

ІА "Вголос": НОВИНИ