Скульптурну композицію «Космонавтика», що була розташована на вулиці Виговського на честь радянської космонавтки та депутатки Держдуми РФ Валентини Терешкової після демонтажу передадуть до музею «Територія Терору».

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Як декомунізовували пам'ятник у Львові можна побачити на стрімі на youtube-каналі «Говорить Великий Львів».

Довідково: Валентина Терешкова – перша в світі жінка-космонавт. Раніше була депутаткою Верховної Ради СРСР. Депутатка Державної думи РФ від партії «Єдина Росія». У 2014 році Терешкова проголосувала за анексію Криму.

У Львові пам’ятник був встановлений у 80-х роках ХХ століття у сквері на вулиці Виговського (колишня назва – Терешкової) . Скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам'ятник ідеологічно нейтральний, то у 1990-х роках його так і не було демонтовано.

Питання про демонтаж цієї скульптури кілька разів піднімали у 2015 та 2017 роках. Тоді його навіть хотіли перевезти у Ярославль (Росія), звідки родом Терешкова. Проте далі розмов справа так і не зрушила з місця. Тодішня керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець, коментуючи звернення львів’янин щодо демонтажу пам’ятника, заявила що композиція не несе ідеологічного навантаження.

«У зверненні йдеться про скульптурну композицію, не пам’ятник, «Космонавтика» від 1983 року, автори якої – львівський скульптор Роман Романович та архітектор Анатолій Шокур. Композиція не несе ідеологічного навантаження, це не пам'ятник Терешковій, та не підпадає під закон про декомунізацію. Це добрий зразок скульптурної пластики 80-х років ХХ століття. Встановлений був саме там, бо колись ця вулиця носила назву Терешкової», - пояснила Онищенко-Швець.

У травні 2022 року у Львові створили петицію про демонтаж пам’ятника Валентині Терешковій, але вона не набрала достатньої кількості голосів.

ІА "Вголос": НОВИНИ