Про це йшла мова в ефірі «Ранкової Свободи», передає Радіо Свобода.

Два мільярди гривень, які теоретично може коштувати перепис населення в Україні – не така висока ціна за інформацію, що її він може надати, переконаний демограф Олександр Гладун. Проте аналітик Костянтин Донченко припускає, що деякі представники влади можуть бути не зацікавлені в цьому дослідженні, зокрема, через те, що субвенції на місцях розподіляються згідно з попередніми даними про населення. В будь-якому разі, запевняє голова Комітету виборців Олексій Кошель, перепис населення не матиме впливу на виборчий процес.

 «За попередніми розрахунками, на всі роботи з перепису населення, включно до 2020 року, розробку даних потрібно приблизно два мільярди гривень. Якщо розподілити на роки, то це для України не дуже велика цифра, тому що, наприклад, дефіцит Пенсійного фонду – 120-140 мільярдів», – порівнює Гладун.

На думку демографа, отримані дані цілком виправдають такі затрати.

«Інформація, яка буде отримана внаслідок перепису населення, буде достатньо унікальною і вирішуватиме одразу декілька проблем: по-перше, вона дасть змогу дослідити зміни, які відбулись у країні з 2001 року. По-друге – це база для поточних і точних демографічних розрахунків за міжпереписний період, більш надійна база для складання демографічних прогнозів, які потрібні як органам державної влади, так і для науки. Я думаю, що вони цікаві і населенню», – припускає він.

Гладун уточнює, що результати перепису міститимуть дані про освітній рівень українців, етнічний склад держави, мовну структуру, міграцію та народжуваність. Офіційну дату перепису має оголосити Державна служба статистики.

Експерт аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень» Костянтин Донченко додає, що, окрім значення для стратегічного планування політики держави, перепис матиме і політичне значення.

Крім того, Донченко припускає, що у переписі можуть бути не зацікавлені й представники місцевої влади.

Зараз, за офіційними даними Державної служби статистики, на підконтрольній уряду території України проживає 42,3 мільйона осіб. Олександр Гладун зазначає, що офіційна статистика не враховує активну міграцію – зокрема, заробітчан та студентів, які виїжджають на Захід і залишаються там тимчасово або назавжди. Водночас експерт застерігає: падіння чисельності до критичного рівня може мати серйозні наслідки для держави.

За даними, на які посилається Гладун, з 1993 року Україна втратила 10 мільйонів населення, з них два-три – внаслідок окупації Криму та частини Донбасу, а більше від п’яти – через зниження народжуваності.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель запевняє: перепис населення жодним чином не вплине на вибори, які заплановані на наступний рік.

Втім, громадський діяч висловлює думку, що перепис варто було б провести якнайшвидше в тому сенсі, він грає важливу роль для планування державної політики та впровадження реформ.

Крім того, він вказує на вплив міграційних процесів, що їх має дослідити перепис населення, на вибори.

«Український виборець старішає і стає більш песимістичний і консервативний. Це пов’язано зі значним відтоком громадян України, за різними оцінками, від трьох до шести мільйонів. За кордон виїжджають тимчасово чи на постійне проживання найбільш активні, думаючі виборці, а залишаються найбільш пасивні, які все більше піддаються маніпуляціям, технологіям, популізму. Тому ми бачимо рекордний сплеск популізму на різних рівнях», – констатує голова Комітету виборців.

ІА "Вголос": НОВИНИ