Цього року День Подяки відзначатимуть 22 листопада. На столах у американців будуть традиційні для цього свята страви — запечена індичка, гарбузовий пиріг і домашній журавлинний соус, пише «Сегодня».

Історія свята

Все почалося далекого 1620-го, коли до берегів Північної Америки причалив корабель «Мейфлауер». На його облавку перебували переселенці з Англії, багато з них втекли від релігійних переслідувань. Вони висадилися після важкого плавання по штормовому океані в теперішньому штаті Массачусетс морозним листопадовим днем ​​і заснували Плімутську колонію.

Попереду була холодна та голодна зима, яку не пережила і половина з прибулих. На допомогу прийшли індіанці, котрі навчили англійців вирощувати місцеві культури (наприклад, кукурудзу), знаходити питну воду, їстівні рослини, місця для полювання та риболовлі.

За рік, восени 1621-го, колоністи, котрим вдалося вижити, зібрали чудовий урожай. На радощах губернатор колонії Вільям Бредфорд улаштував свято з багатим частуванням, на яке запросив сусідів-індіанців, і під час якого прозвучали слова подяки вищим силам за допомогу у виживанні. Саме для цієї першої забави в лісі й підстрелили індичок, які пізніше стали головним символом свята. Колоністи привнесли в це дійство глибокий релігійний сенс: вони побачили в ньому спосіб подякувати Всевишньому за милість.

Упродовж століть американці відзначали День подяки в різні дні листопада. А 1941 року Конгрес США прийняв рішення, згідно з яким свято влаштовуватимуть четвертого четверга листопада.

Традиції

Зараз у Сполучених штатах День подяки вважається одним із найбільших родинних святкувань. У четвертий четвер листопада найчастіше готують ту їжу, врожай якої зібрали кілька днів тому. Адже історично День подяки присвячений подяці Богу і природі за дари, які допоможуть пережити зиму.

За старовинною традицією кілька поколінь однієї родини збирається в будинку старших на святковий обід. Часто члени сім'ї приїжджають із різних куточків країни, щоб провести вихідні в колі близьких. Можуть запросити і сусідів по вулиці, котрим нема з ким святкувати. Кожен промовляє слова подяки за все те хороше, що сталося в його житті.

У День подяки на святкових столах красується запечена індичка. До неї зазвичай подають журавлинний соус, картопляне пюре, овочевий гарнір, салат або суккоташ. На десерт готують морквяний, журавлинний, горіховий або гарбузовий пиріг, а також сіннабони, чізкейк, журавлинне желе. Крім того, в південних штатах печуть кукурудзяний хліб. З напоїв найчастіше ставлять на стіл вино або яблучний сидр.

Також американці намагаються нагодувати та потішити близьких, котрим не пощастило в житті. До прикладу, в День подяки на станціях метро встановлюються особливі столи, на які всі охочі можуть класти свої пожертви для нужденних, в тому числі продукти харчування.

ІА "Вголос": НОВИНИ