19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая. У цей день чемні діти знаходять під своїми подушками подарунки.

Історія свята Миколая

Миколай народився в Малій Азії 15 березня 270 року. Він вів богоугодне життя і був обраний єпископом. У перших згадках про нього сказано, що він захистив трьох несправедливо засуджених до смерті візантійців.

Чудотворцем його стали називати після історії з бідною дівчиною, якій він допоміг вийти заміж, оскільки раніше без багатого приданого шансів укласти хороший шлюбний союз у неї не було. За переказами, Миколай підкинув через вікно в її кімнату шматок золота.

Що заборонено робити

За одним із переказів в день Святого Миколая категорично заборонено робити що-небудь для себе з егоїстичних міркувань. Всі дії повинні бути спрямовані на потреби нужденних.

Вважається, що якщо у цей день не подбати про бідних або сиріт, то сім років будеш терпіти збитки.

Традиції

Традиція отримання подарунків під подушкою збереглася в наші дні. Згідно з давнім звичаєм, слухняні діти знаходили під подушкою солодощі, а грішники - різки.

Миколай також допомагає незаміжнім дівчатам. З цього дня починався сезон сватання, оскільки після Різдва можна було і весілля зіграти. Молоді дівчата напередодні 19 грудня наводили порядок у своїх скринях, щоб гідно зустріти сватів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ