Особливий час, коли тривалість світлового дня дорівнює ночі. Рівнодення — це мить, коли центр сонячного диска у своєму видимому русі екліптикою перетинає небесний екватор.

У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. Точка, в якій центр Сонця перетинає екватор під час руху з південної півкулі до північної, називається точкою весняного рівнодення, протилежна — точкою осіннього рівнодення. У народному календарі дата отримала назву Весняне рівнодення, Весняний сонцеворот, Вербоносиця, Лазар.

В 2022 році День весняного рівнодення припадає на 20 березня, і відбудеться о 17 годині 33 хвилини за київським часом. Через різницю між календарним та астрономічним роком весняне рівнодення не має фіксованої дати і щороку може зрушуватися на кілька годин. У високосний рік виходить коригування часу і рівнодення повертається на вихідну позицію. Дата весняного рівнодення набагато більш постійна, ніж осіннього рівнодення, літнього та зимового сонцестояння. Також, варто зазначити, що цього року День весняного рівнодення настане майже одразу після першої Повні весни. Повідомляють на порталі 1+1

У цей день випікали фігурки у формі птахів: їх підкидали вгору і ловили, щоб залучити в своє життя щастя, благополуччя, здоров’я і достаток. Колись день весняного рівнодення відзначався добуванням «нового вогню». Чоловіки робили це старовинним способом – шляхом тертя дерев’яних палиць або інших пристосування. Цей вогонь називали «живим» і приписували йому священний характер: 

  • від нього розпалювали багаття на різних кінцях села, щоб захистити жителів від епідемій різних хвороб;
  • через багаття, запалені від «живого» вогню, проганяли стадо, щоб не було падежу худоби.

Настання весни наші предки вважали святом та з великим нетерпінням очікували її приходу. День весняного рівнодення урочисто відзначали в різних частинах Європи та Азії. Язичницькі святкування приходу весни були сповнені сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя. Стародавні єгиптяни звели Великого Сфінкса так, щоб він вказував прямо на сонце, що сходить під час весняного рівнодення.

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в юдаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Великодня), ісламі (Навруз) тощо. 

 

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ