Литовський депутат Кубілюс, котрий із липня ц. р. буде репрезентувати Литву в Європарламенті, закликав уже 2020-го ухвалити декларацію з обіцянкою перспективи членства Україні.

Як повідомляє «Європейська правда», про це він заявив у своєму виступі в литовському сеймі, відео якого у Facebook опублікувала народний депутат України Ганна Гопко.

Андрюс Кубілюс, котрий є одним із промоутерів так званого плану Маршалла для України й ідеї надання Україні перспективи членства в ЄС 2027 року, заявив, що бачить можливість ухвалення 2020-го декларації, у якій міститиметься обіцянка Україні щодо її перспективи членства.

«2020 року Німеччина перейме головування (в Євросоюзі. — Ред.). І ми бачимо можливості, що під час німецького головування можемо ухвалити Берлінську декларацію за прикладом декларації в Салоніках 2003-го щодо інтеграції Західних Балкан», — запевнив Кубілюс.

Нагадаємо, що 2003 року на саміті в Салоніках європейські лідери схвалили декларацію, у якій зафіксували перспективу членства Західних Балкан.

Андрюс Кубілюс вважає, що 2027-го, коли Литва вдруге головуватиме в ЄС, стане можливим ухвалення рішення про майбутнє членство в Євросоюзі України, а також Грузії та Молдови. За його словами, цьому сприятиме те, що до 2027 року в ЄС головуватиме низка країн (Німеччина, Франція, Польща), які є зацікавленими у розширенні ЄС.

«Будьмо амбітними, будьмо реалістичними і робімо свою роботу. Балтійські держави можуть відіграти дуже важливу роль, будучи найбільш проєвропейськими країнами у Європі», — зазначив він.

Як повідомляв «Вголос», раніше Державний департамент США розповів про членство України в НАТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ