Відповідне рішення винесли на розгляд сесії Львівської міської ради сьогодні, 16 вересня. В ньому йшлося про безоплатну передачу восьмому адміністративному апеляційному суду трьох будівель на вулиці Стецька та вулиці Саксаганського.

Відповідну ухвалу підготував юридичний департаменту ЛМР. Очільниця цього структурного підрозділу, Гелена Пайонкевич, зачитала текст ухвали з трибуни ради у сесійному залі Ратуші. Зокрема, в ній йшлось про безоплатну передачу суду 

 

  • Будівлі під літерою “А-5“ площею 1434,3 кв. м на вул. Я. Стецька, 13 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна - 1894534946101).
  • 1.2. Нежитлової будівлі під літерою “А-4“ площею 4696,1 кв. м на вул. П. Саксаганського, 13 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна – 18494892).
  • 1.3. Нежитлової будівлі під літерою “В-4“ площею 467,3 кв. м на                вул. П. Саксаганського, 13 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна – 18494892).


Зауважимо, що будинок №13 на вулиці Саксаганського у місті Львові спроєктований за наказом  Австро-Угорського уряду на початку 10-х років ХХ століття як адміністративна споруда для державних фінансових органів Галичини. Співавтором розробленого у Відні проекту є  відомий львівський архітектор часів Австро-Угорщини Міхал Улям. У зв’язку із різними політичними подіями початку ХХ століття будівництво будинку завершилося лише у 30-х роках.

З різних історичних  джерел відомо, що до 1939 року тут розміщувалися Окружна палата державного контролю та прокураторія.  Після Другої світової війни будинок було передано у користування військовим і до 2007 року тут базувався штаб  Повітряного командування «Захід» ЗС  України.  У 2007 році Львівська міська рада передала це приміщення у користування Львівському апеляційному адміністративному суду на умовах договору  позички терміном на тридцять років.


Чому депутати виступили проти «подарунку» для суду?


Водночас депутати ЛМР виснули ряд зауважень до такого рішення. Зокрема, про своє нерозуміння цієї ухвали заявила депутатка ЛМР від фракції «Європейська Солідарність», Уляна Пак. 

"Це майно, яке перебуває у власності територіальної громади в центрі Львова площею понад 6 тисяч квадратів, які ми зараз безоплатно передаємо державі. Вони мають можливість працювати в тих приміщеннях станом на зараз. Нічого їм не заважає, чому ми даватимемо їм безоплатно майно громади?", - говорить вона. 

За словами очільниці юридичного департаменту, Гелени Пайонкевич, потреба у передачі кількох будівель в історичному центрі Львова до державної власності полягає у процесуальних моментах, і навпаки, сприятиме покращенню стану цих будівель. 

ільша частина цих приміщень не використовується за призначенням. А згідно з бюджетним кодексом не має змогу давати капітальні інвестиції в приміщеннях, які перебувають в оренді", - повідомила посадовиця. 
В свою чергу представники депутатського корпусу продовжили озвучувати власні зауваження, і зрештою не підтримали це рішення. «ЗА» проголосувало лише 7 депутатів. 
 
"Там насправді дуже гарна будівля. Там прекрасні вітражі та чудові сходи. Було б добре зберегти її у власності громади Львова. А суд нехай займається поточними ремонтами і  утримує його у належному стані, не бачу жодної проблеми", - заявила Уляна Пак. 
 
 
Голова фракції «ВАРТА» в ЛМР, Юрій Мартинюк, заявив, що станом на зараз судова гілка влади в україні фактично є обмеженою у фінансуванні з боку державою. Відтак він заявив, що рішення про п5ередачу пам'яток архітектори у власність суду без жодної оплати є недоцільним. Адже, за словами депутата, суд очевидно не матиме коштів для належних інвестицій у ці будівлі. 


"Хочу звернути увагу на те, що зараз в судовій системі є велика проблема. Судова система не забезпечена державою навіть коштами на поштову пересилку і конверти. Якщо в них немає коштів на конверти, то чи знайдуться гроші на ремонт. Зараз це рішення є на мою думку не зовсім доречним та несвоєчасним", - підсумував депутат.

 


Додамо, що міський голова Львова Андрій Садовий висловив жаль щодо такого рішення депутатського корпусу. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ