Львівська обласна рада на сесії 16 березня 2021 року з ініціативи фракції ВО “Свобода” ухвалила звернення до Верховної Ради України, президента України, Кабінету Міністрів України, МЗС, СБУ щодо антиукраїнських висловлювань президента Республіки Польща Анджея Дуди та віцемаршалка Сейму РП Малґожати Госевської з нагоди чергової річниці трагедії Гути Пеняцької на Львівщині.

Про це поінформували у пресслужбі Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Як йдеться в документі, Львівська обласна рада обурена антиукраїнськими заявами, які лунали від імені найвищих посадовців Республіки Польща 28 лютого 2021 року на заходах, які відбулися на місці знищеного села Гута Пеняцька на Львівщині.

«Уже четвертий рік поспіль ми чуємо такі антиукраїнські заяви щодо Гути Пеняцької. Їхні автори вину за воєнний злочин абсолютно безпідставно та надумано перекладають з гітлерівців на українців і називають той злочин «геноцидом поляків». Ці звернення стають імпульсом масштабної антиукраїнської кампанії у Польщі, в якій беруть участь польські парламентарі, урядовці, дипломати, політики, представники Римо-католицької церкви і громадськості. Від України вимагають визнання вини і вибачень.

Заходи, які відбуваються на місці знищеного села Гута Пеняцька, на жаль, мають на меті не стільки вшанувати пам’ять загиблих, як збурити чергову хвилю антиукраїнської пропаганди.

На жаль, на ці прояви ворожості, на цю антиукраїнську пропаганду ніяк не реагує влада в Україні. Толеруючи історичну неправду та українофобію, влада  принижує авторитет і гідність України та українців, підриває довіру до нашої держави у світі, підтримує агресивну інформаційну війну проти України.

Активна громадськість, українська наукова спільнота намагаються розвінчувати міфи, встановлювати історичну справедливість, доносити правду завдяки новим дослідженням, закликають польську сторону до спільних наукових досліджень і публічних дискусій. Однак за такої байдужої позиції влади, ці потуги не дають належних результатів.

Ми засуджуємо згадані вище українофобські заяви польських посадовців, які принижують українців та розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

Вимагаємо від СБУ провести розслідування з приводу заяв та дій польської сторони щодо можливої загрози національній безпеці.

Вимагаємо від Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів, МЗС висловити позицію держави щодо цих наклепницьких заяв.

З метою встановлення історичної справедливості та задля українсько-польського порозуміння закликаємо владу організувати міжнародні наукові конференції та сприяти дослідженням на цю тему.

Ми схиляємо голови перед невинними жертвами, молимось за душі всіх вбитих поляків та українців», – йдеться у зверненні.

Раніше ми інформували:

ІА "Вголос": НОВИНИ