Про це йшлося сьогодні під час засідання комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, інформує власкор «Вголосу».

Депутати вкотре відмовили у надані у користування надр газопромисловому управлінню «Львівгазвидобування», яке входить до структури ПАТ «Укргазвидобування», через те, що воно зареєстроване у Львівській, а не Волинській області.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив, що у випадку реєстрації на Волині 10% із податку на прибуток, який сплачувала би філія «Украгазвидобування» надходило би до обласного бюджету.

Між тим, депутата ігор Лех додав, що за умови, якщо газовими родовищами на Волині займатиметься КП «Волиньприродресурс», то сплачуватиметься не тільки податок на прибуток, а й залишатитметься частина коштів від самого прибутку від користування надрами.

Своєю чергою, заступник директора газопромислового управління «Львівгазвидобування» Віталій Супрун нагадав, що ПАТ «Укрзагвидобування» є на 100% державною компанією і видобуває 75% всього газу в країні та наголосив, що завдяки видобутку на території Локачинського району в рік сплачують 845 тис. грн податків.

Члени комісії все ж наполягли, що допоки державний монополіст не зареєструє філії на Волині, погодження на користування надрами від облради не отримає. Окрім того, депутати розглянули клопотання про погодження надання надр у користування ТОВ «Терра Еколенд С» (Бужанська ділянка торфу) та рекомендували на сесії відмовити цьому підприємству.

Така ж позиція депутатів і стосовно клопотання про погодження надання надр у користування ТОВ «Волинські торфи» (Ржищівська ділянка торфу). На рішення депутатів вплинуло й те, що Ржищівська сільська рада має на меті розробляти родовище спільно з голландським інвестором.

Комісія також рекомендувала відмовити в клопотанні про погодження надання надр у користування ТОВ «УкрАгроАукціон» (ділянка «Південна» торфородовища «Коза-Березина»). Не підтримали обранці громади й клопотання про користування надрами бурштину. Зокрема, відмовили ТОВ «Громада села Лісове» (ділянка бурштину «Лісовська»), а також ТОВ «Асоціація міжнародної комерції  «Агро+» (ділянка бурштину «Польська Гора»), представники яких не з’явились на засідання комісії. Депутати погодили надання надр у користування – розробку підземних вод – ТДВ «Рожищенський сирзавод».

ІА "Вголос": НОВИНИ