Депутати Львівської міської ради затвердили перелік комунальних об'єктів Львівської міської ради, охорону громадського порядку та безпеки яких буде здійснювати ЛКП «Муніципальна варта» упродовж січня-лютого 2021 року. Водночас обранці заявили про плани ліквідувати підприємство як непотрібне й таке, що завдає значних збитків бюджету Львова.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні у вівторок, 29 грудня.

Так, на розгляд депутатського корпусу було винесено ухвалу про затвердження переліку комунальних об'єктів Львівської міської ради, охорону громадського порядку та безпеки яких буде здійснювати ЛКП «Муніципальна варта» у 2021 році. Депутати від «Європейської солідарності» та «Варти» виступили проти її ухвалення і заявили про необхідність ліквідації підприємства.

Сергій Івах зазначив, що за 2020 рік на обслуговування ЛКП «Муніципальна варта» було витрачено близько 44 мільйони гривень. При цьому ні депутатам, ні мешканцям міста не є до кінця зрозуміло, які функції виконують 290 працівників цього підприємства.

Олексій Різник вказав на те, що функція охорони не є профільною для міської влади, відтак закликав ліквідувати Муніципальну варту і передати її функції Державній службі охорони.

Про велику кількість зауважень до діяльності Муніципальної варти заявила голова Бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак.

«Насправді, дуже дивно функціонує цей підрозділ. Наприклад, у ньому відділ переміщення транспортних засобів, де працює 15 осіб і на який ми витрачаємо немалі гроші. Там є начальник відділу, механіки, водії, інші працівники...Але чим вони займаються? Евакуацією транспортних засобів? Так у нас же немає евакуаторів. Тобто люди отримують зарплату не відомо за що», - зазначила депутатка.

Відтак Шелестак закликала чиновників надати звіт і детальну інформацію щодо роботи ЛКП «Муніципальна варта».

Проти ліквідації Муніципальної варти і передачі її функцій до ДСО виступила фракція «Самопомочі» та чиновники Садового. Вони заявили, що послуги ДСО обійдуться Львову дорожче, ніж своє ЛКП. Однак Шелестак цьому заперечила, вказавши на некоректність розрахунків чиновників.

У результаті депутати проголосували за продовження роботи Муніципальної варти на 2 місяці і заявили про плани переглянути її діяльність найближчим часом.

Пряму трансляцію засідання Львівської міської ради проводить телеканал НТА:

ІА "Вголос": НОВИНИ