Депутати Львівської міської ради 54 голосами підтримали концепцію розвитку охорони здоров’я на території Львівської міської територіальної громади.

За це рішення вони проголосували сьогодні, 17 червня.

Нагадаємо, що у Львові реалізують пілотний проєкт – лікарні міста об’єднають у три юридичні структури і залучать кошти від державних і приватних партнерів. Таке об’єднання шпиталів, як переконують у міській раді, сприятиме економії коштів, наданню якісніших медичних послуг, пацієнти лікуватимуться у кращих умовах, медичні працівники матимуть вищу оплату праці.

Депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник зауважив, що для цього експерименту брали за приклад європейські моделі. Водночас він нагадав, що сьогодні ухвалу голосують у так званому першому читанні. І до наступного голосування варто підготувати положення про наглядові ради територіальних медичних об’єднань.

«В ці наглядові ради мають ввійти і медики, і міжнародні експерти, і депутати», - каже Андріян Гутник.
Депутат від фракції «Варта» Валерій Веремчук вважає, що місту потрібно розробити стратегію розвитку медицини. Якщо не буде такої стратегії, то вже наприкінці року депутати розглядатимуть питання не про закупівлю медичного обладнання або інші питання розвитку, а про те, де взяти кошти на зарплати медикам.
« Якщо заплющити очі на те, що сьогодні відбувається з доходами лікарень, то наприкінці року ми змушені будемо шукати десятки мільйонів гривень на виплату зарплат медикам», - говорить Валерій Веремчук.
З ним погодився депутат від фракції «Європейська солідарність» Євген Кузик. Проте, на його думку, місто потребує медичної стратегії на 5 чи 10 років.
«Перед тим, як будуть реорганізовувати лікарні шляхом злиття, депутати повинні затвердити стратегію. Таку стратегію має Відень, Лондон та усі цивілізовані міста світу», - зазначив Євген Кузик.
Отож, невдовзі у Львові матимемо три територіальні медичні об'єднання.
  • Це - ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги», до якого увійдуть Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, 8-а міська клінічна лікарня і міська дитяча клінічна лікарня;
  • ТМО «Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги», яке об’єднає 1-у міську клінічну лікарню імені Князя Лева, 4-у міську клінічну лікарню, 5-у міську клінічну лікарню і лікарню «Госпіс»
  • ТМО «Акушерства та гінекології», яке об’єднає пологовий клінічний будинок № 1 і 3-ю міську клінічну.лікарню.
Процедура злиття та реорганізації медзакладів розпочнеться через 5 днів після того, як міський голова підпише рішення міськради. І триватиме вона близько чотирьох-п’яти місяців.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», фракція «Європейська солідарність» у Львівській міській раді застерегла від поспішних кроків під час злиття лікарень, які призведуть до проблем та втрат коштів.

ІА "Вголос": НОВИНИ