22 квітня 2020 року Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в режимі відеоконференції провів засідання, на якому розглянув Проєкт Закону №2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)», зареєстрований народною депутаткою від ВО «Свобода» Оксаною Савчук.

Про це поінформували у пресслужбі ВО "Свобода".

«Добре, що під моєю ініціятивою підписались ще 19 народних депутатів. Крім того, про необхідність ухвалення закону в такій редакції заявила 31 рада різних рівнів.

Сьогодні Комітет підтримав мою законодавчу ініціятиву та буде рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроєкт за основу та в цілому. Закликаю народних депутатів підтримати Проєкт Закону №2769 щодо зменшення розміру грошової застави у сесійній залі», – зазначила Оксана Савчук.

ВО «Свобода» пропонує встановити розмір грошової застави у сумі 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців. У разі ухвалення запропонованих змін розмір грошової застави стане доступнішим для ідеологічних партій і кандидатів. Це дозволить балотуватися та перемогти на виборах людям, які справді готові змінювати міста та області, а не обслуговувати олігархів, які спонсоруватимуть захмарні застави кандидатів.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року набув чинності новий Виборчий кодекс. Відповідно до нього збільшується розмір грошової застави для усіх кандидатів у міські голови для населених пунктів з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних і міських з кількістю виборців більше 90 тисяч). А це означає, що взяти участь у виборах зможуть лише ті, хто володіє великим капіталом та грошима. У час пандемії коронавірусу великі розміри грошової застави стануть просто непідйомними для багатьох незалежних кандидатів.

ІА "Вголос": НОВИНИ