Новообрані депутати Львівської міської ради 24 листопада прийняли присягу та, попри спротив мера Садового, утворили тимчасову президію. При цьому, як пише видання дружини Садового «Захід нет», двоє з п’яти членів президії Львівської міськради – представники «Самопомочі» та «Голосу», -  поставили під сумнів її легітимність.

Відтак, щоб з'ясувати ситуацію, «Вголос» звернувся по коментарі до депутатів від «Європейської солідарності», «Варти» та ВО «Свобода».

Маркіян Лопачак, депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода»:

Сьогодні відбулось перше засідання Львівської міської ради. Воно було абсолютно правочинним. Новообрані депутати проголосували за тимчасову президію, у яку ввійшли представники всіх політичних сил. Далі – ця президія повинна напрацювати основні установчі документи для роботи Львівської міської ради, а це – регламент, структура. Після цього будуть зроблені консультації по фракціях. Потім – ці документи повинні бути опубліковані і через 10 днів буде оголошена сесія Львівської міської ради.

Натомість, зі сторони Садового ми отримали істерику. Але у чинному законодавстві все чітко розписано та зрозуміло.

Сьогодні ТВК привела до присяги депутатів, котрі вже були обрані та зареєстровані. А істерія довкола того, що щось там було не законно, для мене є незрозумілою. Чому не було частини депутатського корпусу від партії «Голос» - для мене це теж загадка, оскільки голова Територіальної виборчої комісії є представником цієї політичної сили. А тому новообрані депутати від партії «Голос», говорячи про якісь там махінації, лукавлять.

Чому не було депутатів від «Самопомочі» - відповідь дуже проста, оскільки тільки четверо людей написали відповідні заяви. Тобто більшість з тих 17 людей, які стали депутатами від партії «Самопоміч», просто не можуть визначитися: чи вони хочуть бути депутатами Львівської міської ради чи Львівської обласної ради, оскільки одні й ті ж люди йшли по кількох списках.

Петро Адамик, депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності»:

Все відбуватиметься відповідно до чинного законодавства. Ми, новообрані депутати, завтра, 25 листопада, о 12 годині проведемо засідання робочої комісії. Після того, як ми матимемо уже певні напрацювання, то обов’язково організуємо брифінг для преси і дамо інформацію.

Ухвали та порядок денний, який ми напрацюємо, опублікуємо на сайті Львівської міської ради, як це є по закону. Наступна сесія Львівської міської ради відбудеться через 10-11 робочих днів. Тобто десь орієнтовно 7 грудня.

Я сподіваюсь, що наша співпраця завтра на робочій комісії буде плідною і все вирішиться дуже швидко.

Ігор Зінкевич, депутат Львівської міської ради від партії «Варта»:

У межах чинного законодавства є рішення ТВК щодо скликання сесії. І ми зобов’язані виконати цю постанову. Депутати, окрім того, зобов’язані були визначити тимчасову президію. Було запропоновано п’ять її членів: із кожної фракції по представнику. На сесії були присутні представники від «Варти», «ЄС» та «Свободи». Щодо двох інших політичних сил, а це – новообрані депутати від «Голосу» та «Самопомочі», то вони теж повинні включатися у роботу сесії та починали свою роботу. А не ігнорувати.

У межах чинного законодавства є 10 днів для організації цієї роботи, а тому ми сподіваємось на плідну співпрацю. Бо питання стоїть у тому, щоб виконати чинне законодавство. Депутати Львівської міської ради повинні були зібратись. Бо відповідно за зверненням представників «Європейської солідарності» було призначено Територіальною виборчою комісією перше пленарне засідання. Голова ТВК – це представник партії «Голос», а тому говорити, що «Голос» не мав інформації про сесію ЛМР – це дивно.

Станом на сьогодні сесія відбулась і застереження щодо того, що будуть незаконно призначати голів, не відповідає дійсності. Наша позиція була така - ми виконуємо чинне законодавство. Призначення голів і решту має напрацювати президія у подальшому. І я дуже сподіваюсь, що депутати із інших фракцій, котрих сьогодні не було на засіданні, все ж розпочнуть свою роботу.

Нагадаємо:

  • У вівторок, 24 листопада, представники “Європейської солідарності”, “Свободи” та “Варти” зібралися на перше засідання новообраної Львівської міської ради.
  • Тим часом фракції “Самопомочі” і близького до неї “Голосу” всупереч законодавству виконали вказівку міського голови Андрія Садового та проігнорували зібрання.
  • Водночас Садовий запустив дифамаційну кампанію у своїх ЗМІ, намагаючись звинуватити опонентів в “узурпації влади”.
  • Однак, врешті з’ясувалося, що міський голова намагався не допустити проведення сесії навмисно — щоби дати можливість сільрадам, які невдовзі будуть ліквідовані внаслідок утворення Львівської ОТГ, на останніх позачергових сесіях протягнути скандальні земельні рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ