Відповідний запит він зачитав сьогодні на сесії Львівської міськради, передає кореспондент «Вголосу».

«Однією з найбільш кричущих незаконних забудов є будівництво на вул. Чайковського, 31, де руйнується 150-річний будинок в історичному ареалі міста. Замість цього будинку та всього за 50 метрів від пам’ятки архітектури національного значення – бібліотеки ім. В. Стефаника планують збудувати шестиповерховий сучасний будинок. Також щодо цього об’єкта є численні порушення чинного законодавства, і з цього приводу я подав кілька заяв у поліцію, прокуратуру, Міністерство культури, а також позов до суду. Однак правоохоронні органи не поспішають вживати будь-яких заходів з розслідування та зупинення незаконного будівництва. Крім того, не вживають жодних заходів посадові особи Львівської міської ради, які здійснювали погодження документів на початок будівельних робіт та зобов’язані контролювати дотримання законодавства у сфері архітектури та охорони історичного середовища.

Через бездіяльність та халатне ставлення до виконання службових обов’язків не було проведено належну перевірку вихідних даних та документів за об’єктами, які є предметом розгляду на містобудівній раді і є підставою для затвердження містобудівних умов та обмежень. Зокрема, щодо Чайковського, 31, рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень було ухвалено на підставі сфальсифікованого висновку управління охорони історичного середовища №04/2675 від 03.10.2014 р., а також погоджено дозвільну документацію для виконання робіт третьої категорії складності, хоча цей будинок розташований в історичному ареалі міста і належить до четвертої категорії. Також зовсім немає контролю за дотриманням вимог містобудівних умов та обмежень з боку департаменту містобудування за дотриманням вимог затверджених містобудівних умов та обмежень, немає будь-якого реагування на порушення.

Крім того, начальник управління архітектури департаменту містобудування Львівської міської ради Юліан Чаплінський ігнорує депутатські звернення про незаконні забудови. Так, на моє звернення, яке подано ще 4 лютого, досі немає жодної відповіді, окрім того, Юліан Чаплінський проігнорував брифінг, на який його запросили для надання пояснень щодо фактів незаконного будівництва», – заявив депутат.

Мер Львова відповів, що на вул. Чайковського Львівська міська рада готує позов до суду для призупинення будівництва до узгодження документації.

За словами Тараса Чолія, скандальні будівництва тривають також на вул. Снопківській, 18 (немає дозвільних документів на будівництво, будинок будують без проекту, захоплено землі міста), вул. Варшавській-Сосновій (не враховано забезпечення мешканців соціальною інфраструктурою, перевищено поверховість), Пекарській, 57 (будівництво ведуть упритул до пам’ятки архітектури), Липинського, 26 (начальник управління архітектури змінив містобудівні умови й обмеження, в яких передбачено будівництво житлового комплексу фактично за рік після того, як забудовник продавав квартири, замість офісного центру будують висотний житловий будинок), Б. Хмельницького, 249 (будівництво ведуть на прибудинковій території без проведення належних громадських слухань), Лукаша, 1 (з 2013 року наявний припис Міністерства культури України про заборону будівництва, після цього збудовано 17 поверхів, ніхто не знає, як хто має виконати припис), перехресті Стрийська – Наукова (планують забудувати озеро), площі Звенигородській (будують у найстарішому кварталі нашого міста, який є під захистом ЮНЕСКО) та за низкою інших адрес. Загалом у м. Львові зараз триває близько сотні незаконних будівництв.

ІА "Вголос": НОВИНИ