Секвоядендрон велетенський, який росте у ботанічному саду Львівського національного університету імені Івана Франка, отримав власне ім'я. Відтепер його зватимуть Захаром Беркутом.

Як розповіла «Вголосу» львів'янка, багатодітна мама Наталія Сологуб, яка дала ім'я дереву, минулого року на сторінці у соцмережі ботанічного саду оголосили конкурс, в якому пропонували охрестити секвоядендрон велетенський. Адже це рідкісна рослина і чи не кожна особина дерева має власне ім'я.

«Назва Захар Беркут з'явилася миттєво. Я навіть не розглядала іншого імені. Я написала: »Захар Беркут - сильний та незламний", - каже вона.

Наталія Сологуб також зізналася, що одним з улюблених місць для прогулянок у Львові для неї та її родини є ботанічний сад. Призом за перемогу у конкурсі стало запрошення на екскурсію до ботанічного саду.

Довідково. Секвоядендрон велетенський, який росте у ботанічному саду має, приблизно, 70 років при висоті стовбура 24 м та його діаметрі – 1,5 м.

У природі рослина трапляється лише на невеликій території в національному парку «Секвоя», що в горах Сьєрра-Невада у Каліфорнії (США). Вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як такий, що може зникнути. Рослину вважають найбільшим і найстарішим деревом у світі. Вік окремих екземплярів оцінюють у 3-4 тисячі років! Кора старих дерев руда, волокниста, сягає 60 см завтовшки і надійно охороняє їх від лісових пожеж. Масивні закручені бічні гілки нагадують бивні мамонта, за що рослина отримала ще іншу назву - «мамонтове дерево». Усі особини секвоядендронів у національному парку «Секвоя» мають ще й власні імена.

ІА "Вголос": НОВИНИ