Низка українських партій, організацій та середовищ зберуться на День Конституції, 28 червня 2021 року, на вході до Офісу президента (Київ, вулиця Банкова, 11), аби передати йому наразі неофіційну підозру у вчиненні злочину за ст. 111 ККУ (державна зрада).

Про це інформує сайт Еспресо.

Скандал, як відомо, розпочався з інтерв'ю президента Володимира Зеленського телеканалу "1+1", в якому він фактично зізнався в навмисному перешкоджанні діяльності українських спеціальних служб з виманювання найманців близької до клану Путіна ПВК Вагнера із Росії через Білорусь до України, де їх мали судити за воєнні злочини на Донбасі. Президенту також закидають звинувачення у передачі Олександру Лукашенку відомостей, які становлять державну таємницю.

Організатори акції вважають, що за умови, коли правоохоронні органи недієздатні, а суди знаходяться під впливом Портнова, роль гаранта Конституції, права та закону має взяти на себе громадянське суспільство.

28 червня громадяни повідомлять Зеленському про підозру в скоєнні злочину за статтею 111 "Державна зрада", - йдеться в анонсі, розміщеному в мережі від імені Руху Опору Капітуляції.

Після цього активісти формуватимуть "доказову базу, яка має бути оформлена в громадський обвинувальний акт".

"Підготуємо заяви про злочин, подамо їх до відповідних органів та візьмемо процес розслідування під свій контроль", - кажуть вони.

"Зеленського чекає суд. Народний. Давайте разом розпочнемо цей процес", - наголошується в запрошенні на мітинг.

"Просто уявіть, як прем’єрміністр Ізраїлю сам повідомляє нації, що він скасував операцію "Моссаду" із захоплення терористів "ІДІЛ", які вбивали євреїв, і повідомив одному з керівників терористів про те, що проти його людей планують міжнародну спецоперацію. Це аналогія, яка може допомогти. Можете також уявити, яка була б реакція народу Ізраїлю на таку новину. Уявили?.. Ми збираємося під Офісом президента у День Конституції - 28 червня, у понеділок, о 19-00... І нехай нас буде багато. Від цього залежить все", - заявляють своєю чергою в "Демократичній сокирі".

Раніше парламентська опозиція заявила, що вимагає викликати Володимира Зеленського на засідання утвореної у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії із розслідування можливих фактів державної зради й надати пояснення у справі "вагнерівців".

ІА "Вголос": НОВИНИ