Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) 4 травня вдруге відмінила тендер на аерофотознімання більшої частини території України очікуваною вартістю 276,59 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

У лютому оголосили повторний тендер щодо аерофотознімання, створення цифрових ортофотопланів масштабу 1:10 000 і цифрових моделей рельєфу. Обсяг замовлення складав 426 тис кв. км (крім Львівської, Волинської, Донецької і Луганської областей, Криму і 20-кілометрової буферної зони вздовж державного кордону з усіма сусідніми державами). Очікувана ціна послуг становила 650 грн за один квадратний кілометр.

Тендерна документація вимагала від учасників мати 5 спеціалізованих літаків, 5 цифрових аерофотокамер, 9 двочастотних GNSS-приймачів, низку спеціалістів і аналогічний досвід.

На тендер прийшли компанія «S.C. Primul Meridian S.R.L.» (Румунія) і ТОВ «Авіаційний розрахунковий центр». Останнє оскаржило в АМКУ вимоги щодо кількості обладнання, які вважало вибірковими та необґрунтованими. Водночас фірма вимагала встановити мінімальний обсяг наданих послуг за аналогічними договорами, вважаючи, що не можна ставити в один ряд досвід у 2 кв. км і 20 тис кв. км. Потім вона відкликала скаргу «у зв’язку з карантином, введеним Кабінетом Міністрів України, та запровадженням обмежуючих заходів у відповідних сферах, пов’язаних з предметом закупівлі».

Зрештою 4 травня торги відмінили у зв’язку зі скороченням видатків на програму «Проведення земельної реформи» на 2020 рік на 25,08 млн грн. Йдеться про зміни до державного бюджету для фінансування боротьби з поширенням коронавірусу.

Закупівлю цих послуг відміняють вже вдруге. Торік перший тендер не відбувся, бо на нього прийшов єдиний учасник – компанія «Leica Geosystems AG» (Швейцарія) з ціною 251,63 млн грн, що було на 9% нижче за очікувану вартість закупівлі у 276,59 млн грн.

Нагадаємо, восени 2019 року ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» Держгеокадастру без торгів орендувало у ТОВ «Аерогеодезичні технології» літак для аерофотознімання за 17,92 млн грн. Його підбирали під систему лазерного сканування землі LiDAR Leica TerrainMapper LN, яку купили рік тому за 65,88 млн грн. Секретар тендерного комітету, заступник директора Анатолій Джос заявив, що під неї підходить лише літак Л-410УВП. Тому на переговори запросили фірму, яка має такий літак

 

ІА "Вголос": НОВИНИ