Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 9 жовтня за результатами тендеру уклав дві угоди про закупівлю телескопів на 4,47 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Цьогоріч поставлять дві станції оптико-електронного спостереження для розвитку Системи контролю та аналізу космічної обстановки (СКАКО).

ФОП Вербицький Сергій Іванович замовили телескоп типу 1 для Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля у Хмельницькій області за 3,18 млн грн., а ТОВ «Універст Лтд» – телескоп типу 2 для Національного центру управління та випробувань космічних засобів у Київській області за 1,29 млн грн.

Обидва телескопи забезпечують автоматизоване наведення візирної осі на ділянку зоряного неба за визначеними координатами, спостереження космічних апаратів на низьких, середніх та геостаціонарних орбітах, реєстрацію оптичних зображень ділянок зоряного неба високочутливими високошвидкісними елементами та отримання інтегральних фотометричних вимірювань космічних об’єктів, а дорожчий – ще й обробку серії всіх кадрів та визначення оцінок координат космічних об’єктів у міжнародній небесній системі координат ICRS.

До складу обох телескопів входять монтування з системою управління, оптична система, камера вузького поля зору, камера широкого поля зору, система відеоспостереження та система укриття, а до складу дорожчого – ще й автоматизоване робоче місце отримання координатних вимірювань та оцінок блиску космічних об’єктів зі спеціальним софтом.

Гарантійний строк в обох випадках складає рік. Переможці змагалися лише між собою.

Сума угод на 0,6% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 4,50 млн грн.

Закупівлю провели з другої спроби, оскільки перший тендер довелося відмінити після відхилення обох нинішніх учасників за надто короткий строк дії тендерної пропозиції.

Тернопільською компанією «Універст Лтд» володіють завідувач кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки НТУУ «КПІ» Юрій Данильченко, завідувач кафедри менеджменту біоресурсів і природокористування ТНЕУ та Заслужений винахідник України Роман Гевко, директор Ігор Петришин, Ігор Пастернак та Віктор Скочило. У «ВДЗ» і «Прозорро» немає даних про отримані нею раніше державні підряди, однак вона принесла на підтвердження досвіду договір від 2016 року з Головною астрономічною обсерваторією НАНУ про розробку й виготовлення телескопу за 645 тис грн.

Сергій Вербицький з Тернополя у травні отримав підрядів Байковецької сільради Тернопільської області щодо телескопів і ТНЕУ щодо кондиціонерів на 640 тис грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ