У середу, 20 жовтня, Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову.

Скандального посадовця обвинувачують у вчиненні державної зради. Запобіжний захід – тримання під вартою.

Про це інформує пресслужба Державного бюро розслідувань.

Слідство встановило, що експрезидент Росії Дмитро Медвєдєв у 2010 році нав’язав Азарову зміст та умови Угоди між Україною та РФ щодо питань перебування Чорноморського флоту на території нашої держави.

Угоду підписали в Москві 21 квітня 2010 року. Варто зазначити, що в цьому ж році були протести щодо рішення ухвалити угоду з Росією. Одними з найактивніших учасників протестів були представники ВО «Свобода».

Азаров свідомо забезпечив погодження та візування відповідного документа проєкту іншими посадовцями, правоохоронцями та від імені Кабміну.

Зловмисник сприяв реалізації інтересів Російської Федерації на території України. Слідчі отримали оригінали документів, які підтверджують дії Азарова на шкоду територіальної цілісності та суверенітету нашої держави. У подальшому РФ зуміла окупувати Крим.

Рішення Азаров ухвалював у змові з президентом-утікачем Віктором Януковичем. Йому теж оголосили підозру в цьому кримінальному провадженні та оголосили в розшук.

Азарову заочно обрали запобіжний захід. Рішення суду дозволить звертатися із запитами щодо його екстрадиції.

Що відомо про Миколу Азарова

Народився 17 грудня 1947 року в місті Калуга. Український політик російського походження.

5 березня 2001 року очолив Партію регіонів, а через півроку подав у відставку з цієї посади. У квітні 2003 року на 5-му з'їзді Партії регіонів обраний головою політради. 23 квітня 2010 року обраний Головою Партії регіонів України.

Листопад 2002 — 3 лютого 2005 — Перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів України. У грудні 2004 — січні 2005 в. о. Прем'єр-міністра України.

У серпні 2006 його знову призначено на посаду першого віце-прем'єра та міністра фінансів в уряді Віктора Януковича.

У березні 2010 р. Партія регіонів висунула Азарова кандидатом у прем'єр-міністри. 11 березня його було обрано.

Азаров є одним з авторів економічної політики обох урядів Януковича.

21 листопада 2013 року уряд на чолі з Миколою Азаровим розпорядився призупинити підготовку до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що призвело до початку Євромайдану.

28 січня 2014 подав у відставку з посади Прем'єр-міністра України. Згодом втік до Австрії.

ІА "Вголос": НОВИНИ