Виявляється, в проекті держбюджету на 2018 рік не передбачено їх фінансування, а саме не виділяється дотація на їх утримання, пише «Сегодня».

«Єдиний регіон України, якому не передбачена необхідна дотація на 2018 рік, це Київ. Сума необхідної дотації – 271 мільйон гривень. Ці гроші призначаються на зарплати працівникам, і якщо коштів не буде, навчальні заклади можуть закрити, адже в міському бюджеті на ці цілі грошей немає. Для порівняння, за 271 мільйон гривень можна повністю замінити дорожнє покриття уздовж швидкісного трамвая», – пояснив радник мера Києва Дмитро Білоцерківець.

За його словами, щоб вирішити ситуацію, в парламенті вже зареєстрували бюджетну пропозицію, щоб дотація все ж була виділена.

У деяких навчальних закладах панікують.

«Якщо не будуть виплачувати зарплату, звичайно ж, буду звільнятися і шукати роботу там, де платять, але на базар торгувати не піду», – нарікає одна з викладачів коледжу Олена.

Але не всі піддаються паніці.

«З наступного року, відповідно до закону, ми залишаємося в системі вищої освіти, але фінансування повинно бути з міського бюджету. При цьому з бюджету країни обіцяють субвенції. Але якщо місто не подужає всієї суми, то, найімовірніше, не всі навчальні заклади зможуть витримати такі навантаження. Для коледжів, які знаходяться в системі університетів, фінансування буде, якщо того захоче керівництво вузу. Ми поки не панікуємо. Якщо не буде держзамовлення, значить, перейдемо на контрактне навчання. Скорочувати нікого не збираємося», – пояснив заступник директора з навчально-виховної роботи Київського коледжу зв'язку Володимир Шматко.

Експерти заспокоюють.

«Ситуація до кінця ще не вирішена на рівні Верховної Ради, але впевнений, що рішення знайдуть і нікого закривати не будуть. Викладачів скорочувати теж не будуть», – пояснив екс-міністр освіти України Василь Кремень.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ