[media=79181,79182] 

Як інформує прес-служба ВО «Свобода», о 9:30 близько 10 тисяч українців рушили від Майдану Незалежности до Верховної Ради України.

Маршрут акції: вулиця Хрещатик, Европейська площа, вулиця Грушевського, Верховна Рада України. Ключові вимоги учасників маршу – визнати воїнів Української Повстанської Армії борцями за незалежність Української держави та заборонити в Україні комуністичну ідеологію й політичні організації, що її сповідують. На чолі колони – лідер Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок, віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський та свободівці-народні депутати. Дорогою учасники скандують: «ОУН–УПА – державне визнання!», «Бандера, Шухевич – герої України!», «Слава Україні! Героям слава!»

Перед початком маршу до його учасників звернувся лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Він привітав українців зі святом Покрови і днем українського війська.

«Вітаю із великим святом Покрови, днем козацтва, днем створення УПА. Цього дня було створено армію нескорених, армію, яка на своїй землі боролася на різних фронтах за незалежність України. Це була боротьба за те, аби українець був господарем на своїй землі. Наша справа служіння українській національній ідеї є непереможною і невмирущою. Та скільки років незалежності – а держава досі не визнала УПА, хоча кожен українець-патріот переконаний, що саме УПА призвела до перемоги української справи! Їхній героїзм – приклад сучасним українцям, які нині борються проти зовнішнього ворога на сході України.

Сьогодні – останній день роботи цього парламенту. Сподіваємося, що у Верховній Раді більше ніколи не буде комуняк та прислужників Путіна, і в новому парламенті ми зможемо ухвалювати потрібні українцям закони. Маємо сповна використати цю останню парламентську сесію, тому наша фракція внесла на розгляд Ради важливі закони, що відновлять історичну справедливість. Розглядатимуть і инші важливі закони, і ми так само пропонуватимемо ініціятиви, які допоможуть перемогти ворога. Але найголовніше – вимагаємо ухвалення надважливо для українців-патріотів закону про визнання учасників ОУН–УПА борцями за незалежність Україні. Прикро, що у нас були відповідні погодження, але ми зранку не побачили важливої ініціятиви, яку пропонує «Свобода», про заборону комуністичної ідеології в Україні.

Маємо усвідомити, що перемога Майдану ще не остаточна, бо треба ліквідувати не лише наслідки правління режиму Януковича, а й домогтися докорінних перетворень. Допоки не заборонимо ідеологію комунізму, доки в Україні стоятимуть Лєніни – не буде незалежної, економічно могутньої української держави. Для декого зараз вигідно не наголошувати на цьому, але жодних поступок, жодних спекуляцій: держава повинна визнати ОУН–УПА, комуністичну ідеологію має бути заборонено, як це зроблено в низці европейських країн!» – зазначив Олег Тягнибок.

О  10:00 колона зупинилася на вулиці Грушевського, де загинули перші герої Небесної сотні. Люди скандують: «Герої не вмирають!», «Слава героям Небесної сотні!»

Зараз «свободівці» уже на площі біля парламенту.

«Парламент сьогодні має шанс зробити важливу справу - націоналісти, патріоти вимагають визнання ОУН-УПА на державному рівні», – йдеться у повідомленні.

ІА "Вголос": НОВИНИ