Через відому австралійського уряду від контракту в 56 мільярдів євро на поставу підводних човнів, Париж відкликає послів з Канберри та Вашингтона.

Відповідну заяву опублікувало французьке МЗС.

Нагадаємо, «Вголос» писав про утворення нового військово альянсу між Австралією, Великою Британією та США в контексті стримування загрози з боку тоталітарного Китаю. В рамках цього союзу було ухвалене рішення про побудову атомного підводного флоту для Австралії, з метою збільшення військових можливостей ВМС країни.

Водночас такий крок передбачав скасування попередньої угоди, яку австралійський уряд підписав у 2016-у році з французькою компанією Naval Group. Ця угода передбачала будівництво 12 нових дизельно-електричних підводних човнів для австралійського флоту. Проте реалізація програми сповільнювалась рядом факторів: перевищення витрат, затримки з боку виробника та  зрештою зміною дизайну субмарин

віт - це джунглі", - зазначив тоді у Twitter колишній посол Франції у Вашингтоні Жерар Аро. "Франції щойно нагадали цю гірку правду, коли США та Великобританія вдарили її ножем у спину в Австралії. Це життя.", - констатував дипломат.

 Реакція Франції

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав "неприйнятною поведінкою між союзниками та партнерами".

"Це виняткове рішення спричинене крайньою серйозністю кроків, оголошених 15 вересня Австралією і США. На прохання президента нашої країни я розпорядився негайно відкликати до Парижа для консультацій наших послів у США та Австралії", – заявив Ле Дріан.

Втім, австралійська влада відреагувала на ситуацію вкрай миролюбно, та заявила про бажання продовження співпраці з Парижем. З відповідною заявою виступила Маріс Пейн, міністерка закордонних справ Австралії.

 « target=»_blank« rel=»noopener">



"З жалем відзначаємо рішення Франції відкликати посла в Австралії для консультацій після рішення про проєкт Attack Class. Австралія розуміє глибоке розчарування Франції нашим рішенням", – зазначила Пейн.

Міністерка підсумувала, що Австралія цінує співпрацю з Францією та розглядає її як важливого партнера в Індо-Тихоокеанському регіоні. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ