13 серпня під час розгляду виконавчим комітетом ЛМР питання про «Про затвердження Типових положень про департамент, управління та відділ Львівської міської ради», міський голова Львова емоційно відреагував на зауваження львівської юристки, депутатки ЛМР від фракції «Європейська Солідарність» Уляни Пак.

Трансляцію засідання Виконкому, де відбулась ситуація,  можна переглянути на сторінці ЛМР у Facebook за посиланням.

Що так обурило міського голову?

В процесі обговорення виникла дискусія між Уляною Пак та директоркою юридичного департаменту ЛМР Геленою Пайонкевич. Адже питання є вкрай важливим з точки зору розподілу повноважень та владних функцій в структурі управління містом.

Це рішення було третім в порядку денному Виконкому ЛМР. В процесі обговорення Уляна Пак наголосила на потребі врахувати рекомендації профільної комісії міської ради. Адже положення, яке приймає виконком, стосуються виключних повноважень міської ради, депутатів якої обирають безпосередньо львів'яни. Гелена Пайонкевич заперечила цей факт. 


Звернення до «дівчат»

Після короткої дискусії в неї втрутився Андрій Садовий (трансляція засідання Виконкому ЛМР, 19.50). 

"Дівчата, ну не сваріться« - звернувся міський голова до депутатки міської ради та директорки юридичного департаменту ЛМР. На що Гелена Пайонкевич відповіла »Ми вже не сваримось«, і продовжила розмову.  Коли Уляна Пак попросила слова, аби прокоментувати слова Гелени Пайонкевич, міський голова Львова відповів - »Слово надає міський голова, дівчата". 


Як відреагували на ці слова львівські політики

Депутатка Львівської обласної ради від «Європейської Солідарності» Ольга Березюк першою з публічних політиків відреагувала на цю ситуацію. На своїй сторінці в Facebook заявила, що такі звернення Андрія Садового до колег-жінок є неприпустимі. Вона наголосила, що сексизм у політиці проявляється навіть серед людей, які займають найвищі посади. 

"А є ще люди, які досі стверджують, що сексизму в політиці немає? Він є. І, на жаль, дуже часто це демонструють люди, які займають найвищі посади. Тільки що на виконкомі Андрій Садовий звернувся до депутатки  Європейська Солідарність Львів Уляни Пак словами :«дівчатка, не сваріться». Яке ж вона тобі дівчатко? Було б добре, якби Садовий попросив пробачення", – зауважила Ольга Березюк. 

Народний депутат України від фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький своєю чергою попросив міського голову Львова Андрія Садового вибачитись за його слова перед пані Уляною Пак, яка є його помічницею. Цю заяву опублікував на своєму сайті телеканал «Прямий».

"Мою помічницю Уляну Пак образили у Львові через стать. Так, це були різні образи. Але і дуже схожі. Уляна – депутатка міськради, юристка, відома у Львові особа. І ось мер європейського міста Львова Андрій Садовий прилюдно називає її дівчинкою. А якби Уляна на сесії міськради називала мера хлопчиком, як би це сприймалося? Як образа. Чому “дівчинка” від мера до депутатки можна, а “хлопчик” до мера ні? Та тому, що радянщина чи то совок досі у головах багатьох українців. Я прошу Андрія Садового публічно вибачитися перед Уляною Пак. Принаймні, справжній мер європейського міста вчинив би так", - говорить один з львівських нардепів у ВРУ.  


За словами Миколи Княжицького, у європейському місті, яким себе зокрема позиціонує і Львів, така ситуація є неможлива. 

"Хоча, справжній мер європейського міста ніколи б не називав депутатку дівчинкою, а керівниця європейського міста депутата хлопчиком. Я знаю мера Кракова, колишню очільницю Варшави. Не можу уявити, щоб від них звучали сексистські заяви”, - наголосив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ