Політтехнолог Олександр Антонюк вважає, що на заяву Об’єднаної єврейської общини України щодо «антисемітизму» Юрія Липи, Івана Липи та Андрія Мельника Україні слід реагувати спокійно.

Про це він пояснив у коментарі «Вголосу».

«Мета цих заяв полягає у тому, що дуже багато представників іноземних країн введені в оману щодо трактування тих чи інших історичних подій. Хоча я не виключаю, що серед них є адепти радянського трактування історії. Зрозуміло, що коли хтось іншій нації нав’язує героїв, до яких не має відношення, це створює певний конфлікт. На моє переконання, у нас є проблема в тому, що багато різних політичних сил в Україні схильні розхитувати нашу єдність у плані нашої історії», - сказав Олександр Антонюк.

«Звісно, що діяти нам треба із холодним розумом і мінімальними емоціями. Я розумію, що саме на ці емоції та конфлікт (публічні обурення, акції протесту) розраховують ті, хто закладає ці тези. Нам потрібно на офіційному рівні заявити, що вшанування наших героїв, як і трактування нашого історичного минулого, є суверенним правом нашої країни. Ми шануємо і поважаємо будь-яку позицію, але зберігаємо право за своїми громадянами вшановувати тих героїв, яких вважаємо за потрібне. Також треба попросити на майбутнє утриматись від трактування нашої історії, адже жодна нація не є чистою перед іншими державами», - додав експерт.

«Якби ми зараз говорили про представників єврейського народу у владі СРСР, то питання стояло б по-іншому. Не забуваймо, хто такий Берія і які він робив спецоперації. Ми теж можемо трактувати, що до геноциду цілих народів причетні представники єврейської общини. Це непотрібно робити.

Тобто, оцінка має бути сухою. Ми повинні на офіційному рівні пояснити, що це наша історія, тому ми вшановуємо згідно своєї ментальності та трактувань тих чи інших історичних подій. Кожна держава має право на своє самовизначення і героїв це стосується теж», - підкреслив він.

Більше читайте тут: Герої чи злочинці: «Євреї відчули, що до влади прийшли люди, далекі від української ідентичності»

ІА "Вголос": НОВИНИ